Vaiduoklių laivas (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Vaiduoklių laivas

PavadinimasGhost Ship
Kilmės šalisAustralija
RežisieriusSteve Beck
Prodiuseris (-iai)Joel Silver
Scenaristas (-ai)Mark Hanlon
John Pogue
VaidinaJoel Silver
Gilbert Adler
Robert Zemeckis
Metai2002
ŽanrasSiaubo
Trukmė91 min.
KalbaAnglų k.
Biudžetas20 mln. USD

Vaiduoklių laivas (angl. Ghost ship) yra 2002 metų siaubo filmas.

Filme vaizduojamas energingos, viskam pasiruošusios jūrinio vilkiko Arctic Warior įgulos susidūrimas su demonu-sielų medžiotoju, kuris juos apgaule įvilioja į didelį nuošaliuose šiaurės jūrų vandenyse plaukiojantį apleistą keleivinį (Antonia Graza) laivą. Šis laivas pamažu skęsta, ir jam galutinai nugrimzdus demonas prarastų visų plaukusių keleivių sielas, kurias jam pavyko ten įkalinti.

Nors įgula ir darni bei tvarkinga, demonui pavyksta įveikti daugumą narių, sugundant neprotingiems bei laivo aplinkybėmis pražūtingiems poelgams (neprotinga rizika, per didelis kaltės bei atsakomybės prisiėmimas, nesivaldymas provokuojant ir pan). Pavyksta nuskandinti vilkiką, įgula nebeturi kitos išeities kaip užlopyti didįjį laivą kam ir buvo čia atgabenta. Nuskendus vilkikui, įgulos vienybė pamažu yra, žmonės po vieną vaikšto Antonia Graza labirintais ir tampa nesunkiai įveikiami.

Viena iš draugiškų šmėklų (dešimties metų mergaitė) parodo vaiduoklių laivo istoriją: Antonia Grazza kitame apleistama laive jūroje rado itin dideles aukso atsargas, kurios sąlygojo maištą, matyt siekiant iniciatoriams jas užgrobti. Technikos triuko pagalba išžudžius daugumą keleivių, panašus konfliktas ir kova kilo jau tarp maišto narių. Tam keliskart pasikartojus, galop liko tik vienas maišto „dalyvis“, visa tai suorganizavęs demonas. Laivas po to buvo rastas daugelį kartų, visada įveikiant naujus aukso „atradėjus“ ir pamažu kaupiant įkalintų sielų atsargą, kol baigsis kvota. Pamatęs šią istoriją, paskutinis likęs gyvas Arctic Warior narys keleivinį laivą nuskandina, taip išlaisvindamas visas šmėklas iš spastų. Per stebuklą jam pačiam pavyksta išsigelbėti.

Daugelis vaizdų laive primena miestų tyrinėtojų nuotraukas. Tai daugiau psichologinis trileris kuriame siaubo scenų palyginus mažai, išskyrus nebent laivo maištą ir masines žudynes, kurių metu Antonia Graza virsta vaiduoklių laivu. Filmas buvo kritikuojamas, daugelis jo įvertinimų neigiami, tačiau projektas visgi buvo pelningas.