Vachmistras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vengrijos husarų pulko Vachmistras, nuo 1776 iki 1783 metų.

Vachmistras (vok. Wachtmeister 'sargybos viršininkas') – Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Rusijos, Lenkijos puskarininkių karinis laipsnis. Laipsnis naudojamas ir Vokietijos policijoje.

Vokietija ir Austrija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vachmistro laipsnis buvo naudojamas Vokietijoje iki Antrojo pasaulinio karo bei jo metu. Tai buvo kavalerijos ir artilerijos laipsnis, atitinkąs pėstininkų feldfebelį.
Vachmistro laipsnis buvo naudojamas VDR kariuomenėje iki 1970 m.
Austrijoje ir Šveicarijoje vachmistro laipsnis egzistuoja iki šiol.

Vokietijos kariniame jūrų laivyne vachmistras yra vyriausias laivo puskarininkis, kuris paprastai užsiima administraciniu darbu (atitinka Kompaniefeldwebel ar hauptfeldfebelį (Hauptfeldwebel)).

Rusija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rusijos imperijos kazokų laipsniai
Dabartinis laipsnis Kazokų laipsnis
(1884–1917)
pulkininkas pulkininkas
papulkininkis kariuomenės viršila
majoras esaulas
kapitonas paesaulis
vyresnysis leitenantas sotnikas
leitenantas chorunžis
jaunesnysis leitenantas pachorunžis
-
-
viršila vachmistras
vyresnysis seržantas vyresnysis uriadnikas
seržantas -
jaunesnysis seržantas jaunesnysis uriadnikas
jefreitorius prikaznis
eilinis kazokas

Rusijoje laipsnis egzistavo 1632–1917 m. Tai aukščiausias kavalerijos ir raitosios artilerijos bei žandarų puskarininkio laipsnis. Vėliau jis tapo ir kazokų laipsniu.
Už jį vyresnis buvo praporščiko laipsnis.

Pirmą kartą įvestas 1632 m. kuriant naujuosius rikiuotės pulkus, o 1699 m. paplito visuose reguliariuosiuose daliniuose. Kiekvienas eskadronas ir kiekviena baterija turėjo po vieną vachmistrą, kuris būdavo vado padėjėjas rikiuotės, vidaus tvarkos ir ūkiniais klausimais. Vachmistrai ypatingai atsakydavo už sargybos tarnybą. Vachmistro padėjėjai būdavo 3-4 kapralai. Kvartirmeisteris, kaptenarmusas ir papraporščikis, kurie būdavo žemesnio rango, bet vachmistrui tiesiogiai nepavaldūs, jam padėdavo savo srityse.
Pėstininkų, artilerijos ir inžinerijos daliniuose vachmistrų fumcijas atlikdavo to meto seržantai.

1763 m. sausio 14 d. vachmistrus ir seržantus padalino į vyresniuosius ir jaunesniuosius. Eskadronuose atsirado du vachmistrai. 1796 m. šie laipsniai buvo pervadinti: vyresnysis vachmistras į vachmistrą, o jaunesnysis vachmistrasa – į vyresnįjį puskarininkį. XIX a. pradžioje vėl grįžta prie dviejų vachmistro laipsnių. 1877 m. vyresnieji vachmistrai vėl tapo vachmistrais, o jaunesnieji – vyresniaisiais puskarininkiais.

Žemesnio laipsnio kariškiai kreipdavosi „pone vachmistrai“, o vyresnieji – laipsniu ir pavarde.

Laipsnis buvo panaikintas 1917 m.

Gvardijos vachmistrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki 1826 m. senosios gvardijos dalinių vachmistrai buvo priskirti XIV (dar anksčiau – XIII) klasei Rangų lentelėje, nors nebuvo karininkai. Tai paaiškinama tuo, kad tuo metu gvardijos laipsniai buvo laikomi dviem pakopomis aukštesni už armijos laipsnius. Dėl to gvardijos vachmistrai galėdavo būti pervesti į armiją su korneto laipsniu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]