VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakultetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakultetas (KIF)

VILNIUS TECH KIF logotipas
Įkurtas2012 m.
Dekanasdoc. dr. Vaida Asakavičiūtė
VietaVilnius, Lietuva
Svetainėwww.kif.vilniustech.lt

VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakultetas[1]Vilniaus Gedimino technikos universiteto struktūrinis padalinys. Šis fakultetas yra įsikūręs VILNIUS TECH Architektūros rūmuose, esančiuose Trakų g. 1, kartu su Architektūros fakultetu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

VILNIUS TECH Kūrybinių industrijų fakultetas – naujas Vilniaus Gedimino technikos universiteto fakultetas, įkurtas 2012 m. vasario 1 d. VILNIUS TECH Humanitarinio instituto pagrindu. Jame organizuojamos Kūrybinių industrijų I pakopos studijos bei Kūrybos visuomenės komunikacijos II pakopos studijos. Fakulteto studijų programų absolventai turi šias profesinės karjeros perspektyvas – tai darbas informacinių technologijų, kūrybinių, ypač audiovizualiųjų, paslaugų kūrybinių industrijų sektoriuose, (programų kūrimas kine, televizijoje, radijuje; programų platinimas, post-produkcijos paslaugos ir pan.). darbas su naujosiomis medijomis (kūrybinė programinė įranga, skaitmeninis kūrybinis turinys, kompiuteriniai žaidimai), socialinėmis medijomis (tinklaraščiai, interneto enciklopedijos, keitimasis skaitmeniniu kūrybiniu turiniu ir pan.), taip pat kūrybinių paslaugų teikimas (reklamos paslaugos, verslo mugės ir parodos, rinkos tyrimai, mokslinių tyrimų ir plėtros (R&D) paslaugos, kultūrinės ir rekreacinės paslaugos).[2]

Katedros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fakultete veikia šios katedros:

Filosofijos ir kultūros studijų katedra [3][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1961-1992 m. veikė Marksizmo-leninizmo, Filosofijos, TSKP istorijos, Politinės ekonomijos, Mokslinio komunizmo, Estetikos ir teisės, Politologijos katedros. Tai buvo savarankiškos katedros, kuriose buvo dėstomos šios disciplinos: TSKP istorija, politinė ekonomija, filosofija, mokslinis komunizmas, estetika, etika, pedagogika, politologija, teisė. 1992 07 01 Buvusi Politologijos katedra reorganizuota į Humanitarinių ir socialinių mokslų katedrą. 1993 03 31 Humanitarinių ir socialinių mokslų katedra tapo Verslo vadybos fakulteto padaliniu. 2001 07 02 Humanitarinių ir socialinių mokslų katedros pavadinimas pakeistas į Filosofijos ir politologijos katedrą. 2003 06 25 Filosofijos ir politologijos katedra tapo Humanitarinio instituto padaliniu. 2004 m. Filosofijos ir politologijos katedros vedėju tapo prof. dr. Tomas Kačerauskas. Iki 2004 metų katedrai vadovo doc. dr. Aldona Blažienė. 2012 02 01 Filosofijos ir politologijos katedra yra Kūrybinių industrijų fakulteto padalinys.

Pramogų industrijų katedra [4][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pramogų industrijų katedra didžiausią dėmesį skiria pramogų kūrimo, komunikacijos, inovacijų, technologijų, pramogų kultūros ir etikos bei pramogų politikos sritims. Joje vykdomi teoriniai tyrimai ir plėtojama praktinė veikla darniai jungia komunikacijos, medijų, inžinerijos, technologijų, meno, estetikos, kultūros, sociologijos žinias. Katedroje tiriamas sudėtingas ir įvairialypis pramogų industrijų laukas, stebimas ir analizuojamas Lietuvoje ir pasaulyje vykdomos pramogos, plėtojama ir siekiama įtvirtinti tradicinėmis ir šiuolaikinėmis socialinėmis vertybėmis grindžiama pramogų kultūra.

Kūrybos komunikacijos katedra [5][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 metais buvo įkurta Kūrybos verslo ir komunikacijos katedra, kuri vienija įvairių sričių specialistus. Šiuo metu katedroje dirba: 3 profesoriai, 5 docentai, 11 lektorių, 2 asistentai

Kūrybinės industrijos dar vadinamos kūrybos ekonomika, apimančia meno ir kultūros vadybą, komunikaciją, rinkodarą, reklamą, garso ir vaizdo produkciją, projektų organizavimą ir vykdymą. Kūrybinės industrijos jungia informacinių technologijų, vadybos, medijų bei meno mokslo sritis,.

Lietuvių kalbos skyrius [6][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Katedra įkurta 1997 m., kai buvo reorganizuota Kalbų katedra. Lietuvių kalbos skyriaus vedėju buvo paskirtas prof. habil. dr. Juozas Stonys, kuris katedrai vadovavo iki 2001 m. liepos mėn. Nuo 2002 m. spalio mėn. iki 2012 m. rugsėjo mėn. skyriui vadovavo doc. dr. Angelė Kaulakienė. Ją pakeitė doc. dr. Rasuolė Vladarskienė.

Skyriuje dirba filologijos ir edukologijos mokslų specialistės: 2 docentės ir 5 lektorės.

Lietuvių kalbos skyrius palaiko glaudžius ryšius su Lietuvos standartizacijos departamentu, Lietuvių kalbos instituto kolegomis, Vilniaus universiteto fizinių mokslų specialistais, Matematikos ir informatikos instituto kompiuterininkais, Valstybine lietuvių kalbos komisija. A. Kaulakienė 2002−2007 m. buvo šios komisijos, Koordinavimo tarybos, Terminologijos pakomisės, Specialybės kalbos kultūros programų rengimo pakomisės narė. Doc. dr. Rasuolė Vladarskienė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narė yra nuo 2012 m. gegužės mėn.

Užsienio kalbų skyrius [7][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1960 m. KPI Vilniaus filiale įkuriama Kalbų mokymo komisija. Vadovauja dėstytoja Aldona Ona Glemžienė. 1963 m. KPI Rektoriaus prof. dr. K. Baršausko įsakymu Nr. 182 Vilniaus filiale steigiama Kalbų katedra. Vedėja Aldona Ona Glemžienė. 1977 m. Kalbų katedra padalinta į Užsienio kalbų ir Lietuvių ir rusų kalbų katedras. 1992 m. katedros sujungtos ir pervadintos į Kalbų dėstymo centrą. 1993 m. Centras pavadintas Kalbų katedra. Vedėja doc. dr. Liudmila Mauzienė (iki 1997 m.). 1997 m. padalinama vėl dvi: Užsienio kalbų ir Lietuvių kalbos katedros. Nuo 2003 m. katedra priklauso Humanitariniam institutui. Nuo 2012 m. katedra priklauso Kūrybinių industrijų fakultetui.

Užsienio kalbų katedroje mokoma anglų, vokiečių ir prancūzų kalbų, taip pat dėstoma anglų kalba užsieniečiams.

Nuo 2014 m. rugsėjo 1 d. įvesti kaip laisvai pasirenkami dalykai: vokiečių kalba pradedantiesiems ir pažengusiems, prancūzų kalba pradedantiesiems ir pažengusiems.

Kiti mokslo padaliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Kūrybos technologijų laboratorija [8]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]