Vėliučionių vaikų socializacijos centras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vilniaus rajono Vėliučionių vaikų socializacijos centras
[[Vaizdas:|Vilniaus rajono Vėliučionių vaikų socializacijos centras herbas|center|100px]]
Vilniaus rajono Vėliučionių vaikų socializacijos centras
Adresas Liepų al. 44, Vėliučionys
Direktorius(-ė) Vitalija Grigaitienė
Mokinių skaičius 8 (2019 m.)
Įkūrimo data 1949 m.
Uždarymo data {{{uzdarimo data}}}
Išleista laidų
Pedagogų skaičius 31

Vėliučionių vaikų socializacijos centras – vaikų socializacijos centras Lietuvoje. Centras yra bendrojo lavinimo mokykla, vykdanti vaiko vidutinę priežiūrą, pagrindinio, vidurinio ugdymo, neformaliojo švietimo programas, sudaro galimybę mokytis pagal pirminio profesinio mokymo programas.

Nurodoma, kad vaikai į šį centrą patenka teismo sprendimu, paprastai dėl mokyklos nelankymo ir nusikalstamos veikos (didžiumai jų būna iškelta ne viena baudžiamoji byla).[1] Atvežti į centrą nusikaltę nepilnamečiai jame praleidžia bent 3 mėnesius, o ilgiausiai – 1 metus (iki 2011 m. priimto įstatymo buvo numatytas ilgesnis 3 metų terminas).[2]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vyriausybė 2006 m. gegužės 25 d. nutarimu Nr. 467 Vėliučionių specialiųjų vaikų auklėjimo ir globos namų steigėjo funkcijas iš Švietimo ir mokslo ministerijos perdavė Vilniaus apskrities viršininkui.

Pagal Ugdytinių veiklos ir gyvenimo individualumo (privatumo) plėtros programą globos namų administracija ugdytinių gyvenamąsias patalpas pritaikė gyventi po vieną ugdomąją grupę atskirame aukšte. Viena ugdomoji grupė apgyvendinta administraciniame pastate. Viename kambaryje gyvena po 1–2 ugdytinius.

Anksčiau apie pusė įstaigos globotinių būdavo globos namų auklėtiniai, vėliau čia pakliuvo vis daugiau šeimose (paprastai asocialiose) augusių vaikų.[1]

Direktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]