Utenos apskrities archyvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Utenos apskrities archyvas yra vienas jauniausių valstybės archyvų Lietuvoje. Jis buvo įsteigtas 1997 m. ir įsikūrė akcinei bendrovei „Utenos krosnys“ priklausiusiose patalpose J. Basanavičiaus g. 114, jas pritaikius dokumentų saugojimo reikmėms. Pagrindinis archyvo įsteigimo tikslas – Utenos apskrities valdymo, vietos savivaldos ir kitų institucijų dokumentų komplektavimas, saugojimas bei dokumentų naudojimo užtikrinimas. Į naujai įsteigtą archyvą buvo perkelti likviduojamo Ukmergės apygardos archyvo Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Utenos ir Zarasų rajonų dokumentų fondai. Utenos apskrities archyvo saugomi dokumentai sudaro 2 kompleksus:

  • Sovietų okupacijos laikotarpio dokumentai (1944–1989 m.) – Utenos apskrities teritorijoje iki 1990 m. veikusių vietos valdžios, teisingumo, teisėtvarkos, statistikos, planavimo, finansų, statybos, architektų, transporto, prekybos ir kooperacijos, mokymo ir švietimo, kultūros, sveikatos apsaugos įstaigų, pramonės įmonių, valstybinių notarinių kontorų, visuomeninių organizacijų veiklos dokumentai, Bene trečiąją dalį jų sudaro kolūkių ir tarybinių ūkių veiklos dokumentai.
  • Nepriklausomybės laikotarpio dokumentų kompleksas (nuo 1990 m.) – nuo 1990 m. Utenos apskrities teritorijoje veikusių ir veikiančių valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų, įmonių veiklos dokumentai.

Nors archyve saugomi tik pokarinio laikotarpio dokumentai, bylose (dažniausiai turto paveldėjimo bylose) yra dokumentų, kurie buvo sudaryti net carinės Rusijos valdymo metais. Bendras archyvo saugomų dokumentų kiekis sudaro apie 2140 tiesinių lentynų metrų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]