Upokšninė šalvis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Salvelinus fontinalis
Amerikinė palija (Salvelinus fontinalis)
Amerikinė palija (Salvelinus fontinalis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Kaulinės žuvys
( Osteichthyes)
Klasė: Stipinpelekės žuvys
( Actinopterygii)
Būrys: Lašišažuvės
( Salmoniformes)
Šeima: Lašišinės
( Salmonidae)
Gentis: Palijos
( Salvelinus)
Rūšis: Amerikinė palija
( Salvelinus fontinalis)
Binomas
Salvelinus fontinalis
Mitchill, 1815
FishBase

Amerikinė palija arba Upokšnių šalvis (Salvelinus fontinalis) – lašišažuvių žuvis, priklausanti lašišinių (Salmonidae) šeimai. Žuvis paplitusi Šiaurės Amerikoje.

Žuvis panaši į margąjį upėtakį ir lengvai atskiriama pagal analinį, krūtininį ir pilvinį pelekus, kurių priekiniai kraštai yra balti, su juodu ruoželiu. Nugara žalsva ar žalsvai rusva, rainuota šviesiomis vingiuotomis dėmėmis. Šonai žalsvi, rainuoti nedidelėmis ryškiai raudonomis dėmelėmis su mėlynais apvadėliais. Pilvas rausvas. Nugarinis ir uodeginis pelekai pilki, skersai dryžuoti. Žvynai labai maži, įaugę į odą. Galva vidutinio dydžio, plačiomis žiotimis.

Kūno ilgis iki 1 m, sveria iki 7 kg. Neršia spalio-lapkričio mėnesiais ant žvyruoto paviršiaus. Vislumas 0,2-1,0 tūkstančių ikrelių. Jie apvalūs, geltoni arba oranžiniai, nelipnūs, apie 4 mm. Embrionai vystosi apie mėnesį.

Savaime gyvena Šiaurės Amerikos ežeruose, upėse. Į Lietuvos tvenkinius atvežta XIX a.; dabar nykstanti introdukuota žuvis. Amerikinė palija į Lietuvą apie 1885 m. atvežė Mykolas Girdvainis ir augino tvenkiniuose. Dalis žuvų iš tvenkinių pabėgo ir apsigyveno šaltavandeniuose upeliuose. Po II pasaulinio karo iš kelių sugautų šalvių Trakų Vokės ir Aukštadvario žuvininkystės ūkiuose pabandytos atkurti, bet jų bandos nunyko. Dabar retai pasitaiko Neries[1], Vokės, Verknės, Bezdonės, Strėvos upėse.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.flyfishing.lt/_new_site_coming_soon_/straipsniai/zuvys/palija.html
  2. Upokšninė šalvis. Tarybų Lietuvos enciklopedija, T. 3 (Masaitis-Simno). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1987. // psl. 282