Ubuntu Mate

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ubuntu Mate logotipas

Ubuntu MATE 15.04 Vivid Vervet su klasikine GNOME 2 aplinka
Kūrėjas Ubuntu MATE team
OS šeima GNU/Linux
Kodo modelis Laisvoji programinė įranga
Paskutinė versija 22.04 / 2022 m. balandžio 21 d.
Branduolio tipas Monolitinis branduolys
Licencija GPL ir įvairios kitos Laisvosios Licencijos
Svetainė ubuntu-mate.org

Ubuntu Mate – operacinė sistema, sukurta Ubuntu Linux pagrindu, tačiau tebenaudojant ir toliau vystant GNOME 2 darbastalio aplinką (tą pačią, kurią Ubuntu naudojo iki versijos 11.04).

Susikūrimo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgą laiką žymi dalis Linux distribucijų naudojo GNOME 2 darbastalio aplinką, prie kurios dauguma vartotojų buvo įpratę. Tačiau maždaug apie 2011 metus tiek Ubuntu, tiek ir GNOME vystymo grupės nusprendė šios aplinkos atsisakyti, pakeisdami ją naujai vystomais ir gerokai skirtingais variantais. Ubuntu pradėjo naudoti Unity. GNOME grupė pradėjo vystyti GNOME 3, kuris tapo daugelio kitų distribucijų standartine aplinka. Kurį laiką dar buvo galima panorėjus persijungti atgal į GNOME 2, vėliau šios galimybės buvo pašalintos.

Nors daliai vartotojų naujieji variantai patiko, visgi šie pertvarkymai sukėlė nemažą dalies Linux vartotojų bendruomenės nepasitenkinimą.[1] Be tiesiog skirtingos sąsajos, kurią reikėjo aiškintis, prisidėjo dar ir tai, kad GNOME 3 ir Unity autoriai sąmoningai ribojo vartotojui prieinamas darbastalio konfigūravimo galimybes, būdami įsitikinę, jog patys gali nuspręsti geriau.[2] Dalis tų apribojimų yra apeinami tiesiogiai redaguojant konfigūracijos tekstinius failus[3], ir dalis panaikintų galimybių po protestų buvo grąžinta atgal. Sudėtingi grafiniai efektai reikalavo daug resursų.[4][5]. Linus Torvalds, Linux branduolio autorius, kategoriškai atsisakė naudoti GNOME 3 tačiau vėliau persigalvojo, teigdamas, jog „su tinkamais plėtiniais ir konfigūravimu“ ta aplinka pakenčiama.[6]

Kaip atsakas į visą šį nepasitenkinimą atsirado MATE projektas, savo tikslu paskelbęs toliau vystyti bei prižiūrėti GNOME 2 darbastalio aplinką. Nors MATE iš esmės galima sukonfigūruoti ir Fedora, Ubuntu bei kitoms distribucijoms, Ubuntu MATE yra MATE „gimtoji“ distribucija, kurią galima naudoti be baimės, jog po eilinio atnaujinimo įprastinio darbastalio paleisti nebepavyks.

Autoriai ir platintojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ubuntu MATE projektą inicijavo Martin Wimpress ir Alan Pope[7], pirmajai versijai panaudodami Ubuntu 14.10.[8], ir netrukus išleisdami ilgai palaikomą 14.04 LTS variantą.[9] 2015 m. vasario mėn. Ubuntu MATE įgavo oficialų Ubuntu varianto statusą.[10][11] Tai reiškia jog MATE kūrėjai galės naudotis didele dalimi Ubuntu vystymui skirtos infrastruktūros (serverių ir pan).

2015 m. Ubuntu MATE grupė sudarė sutartis su Anglijos kompiuterių firmomis Entroware ir LibreTrend[12], planuodami pardavinėti kompiuterius su įdiegta ir palaikoma Ubuntu Mate versija.[13]

Vystymas ir ypatumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ubuntu MATE kiek įmanoma siūlo Ubuntu standartinėmis laikomas programas, jei tik jos vis dar suderinamos. Taip pat leidžiami variantai Raspberry Pi.[14] Nors išoriškai MATE atrodo kaip GNOME 2 aplinka, sąsajos elementų kodas jau remiasi beveik vien GTK3 sistemine biblioteka.[15]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Humphrey, Benjamin (2011 m. kovo mėn.). „What's wrong with Unity & how we can fix it“. OMG Ubuntu. Nuoroda tikrinta 14 March 2011.
  2. https://afaikblog.wordpress.com/2011/02/03/on-laptop-lids-and-power-settings/
  3. http://askubuntu.com/questions/271621/not-able-to-change-launcher-icon-size
  4. http://mygeekopinions.blogspot.ch/2011/07/how-to-make-ubuntu-unity-desktop-run.html
  5. https://ask.fedoraproject.org/en/question/47069/gnome-shell-very-slow-performance/ Archyvuota kopija 2015-10-08 iš Wayback Machine projekto.
  6. Hoffman, Chris. „How GNOME 3.14 is winning back disillusioned Linux users“. PC World. IDG TechNetwork. Nuoroda tikrinta 5 April 2015.
  7. „Team - Ubuntu MATE“.
  8. „Ubuntu MATE Sees Its First Release (14.10)“.
  9. „Ubuntu MATE 14.04 LTS Available For Download“.
  10. Sneddon, Joey-Ellijah. „Ubuntu MATE Is Now An Official Ubuntu Flavor“. omgubuntu.co.uk. Nuoroda tikrinta 17 March 2015.
  11. „GNOME 2 is back: Ubuntu MATE is now an official flavor“.
  12. http://www.linuxveda.com/2015/07/02/ubuntu-mate-forms-hardware-partnership-libretrend/ Archyvuota kopija 2015-07-07 iš Wayback Machine projekto.
  13. „Ubuntu MATE Inks First Hardware Deal“.
  14. https://ubuntu-mate.org/faq/
  15. http://wiki.mate-desktop.org/status:gtk3 Archyvuota kopija 2014-02-21 iš Wayback Machine projekto.