Troja (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Troja

PavadinimasTroy
Kilmės šalis JAV
Malta
Jungtinė Karalystė
RežisieriusWolfgang Petersen
Prodiuseris (-iai)Wolfgang Peters
Diana Rathbun
Colin Wilson
Scenaristas (-ai)Homeras (poema)
David Benioff
KompozitoriusJames Horner
VaidinaBrad Pitt
Eric Bana
Orlando Bloom
Brian Cox
Sean Bean
Peter O'Toole
Diane Kruger
Metai2004
ŽanrasIstorinė drama
Trukmė163 min.
Kalbaanglų
PlatintojasWarner Bros.
Biudžetas185 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Troja (angl. Troy) – 2004 m. JAV režisieriaus Volfgando Peterseno istorinė drama Homero poemos „Iliada“ motyvais. Filmas už kostiumų dizainą buvo nominuotas Oskarui.

Filmo premjera įvyko 2004 m. gegužės 9 d. Berlyne[1].

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Mikėnų karalius Agamemnonas su Achilo pagalba suvienija Graikijos tautas ir suruošia puotą, kurioje dalyvauja ir Trojos karaliaus Priamo sūnūs: princai Hektoras ir Paris. Išvykdamas namo, Paris pagrobia Agamemnono brolio, Spartos karaliaus Menelajaus žmoną Eleną. Paris nenori prarasti Elenos, Trojos karalius – savo sūnaus, o Menelajas savo žmonos. Tuo tarpu Agamemnonas nori ne tik padėti savo broliui Menelajui, bet ir užgrobti turtingą Troją. Achilas trokšta nemirtingos šlovės susikaudamas su Pario vyriausiuoju broliu Hektoru. Didžiulis graikų laivynas pajuda Trojos link. Jau pirmą dieną Achilo būrys, išsilaipinęs Trojos pakrantėje, užima ir išplėšia Trojos globėjo Apolono šventyklą. Kad nepralieti bereikalingo karių kraujo Paris iškviečia Menelajų į dvikovą, bet sužeistas pabėga ir slepiesi už Hektoro nugaros. Hektoras nužudo Menelajų. Graikai nesėkmingai puola Troją. Eilinį kartą Agamemnonas susipyksta su Achilu ir šis ketina su savo armija grįžti į Graikiją. Bet netikėta geriausio Achilo draugo Patroklo žūtis sugrąžina Achilą ir šis dvikovoje nugali Hektorą. Jo kūną arkliu nusitempią į stovyklą. Karalius Priamas slapta atvyksta pas Achilą ir prašo atiduoti sūnaus kūną, kad tinkamai galėtų palaidoti. Derybos sėkmingos ir paskelbiamas 12-kos dienų gedulas, bei karo paliaubos. Po 12 d. Odisėjas Agamemnonui pasiūlo panaudoti klastą užimant Troją – Trojos arklį. Paskutiniame mūšyje Agamemnonas žūsta nuo Priamo dukros, Hektoro sesers ir Achilo meilužės, Briseidės durklo, o Achilas nuo Pario strėlės.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trojos arklys po filmavimo pastatytas Čanakalės uoste, Turkija
Aktorius – vaidmuo
Elena ir Paris

Filmavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo kūrimas prasidėjo 2003 m. balandžio 22 d. Londone (čia buvo filmuojamos visos paviljonuose vaidintos scenos). Kovų scenos buvo planuotos filmuoti Maroke, bet prasidėjus Irako karui, buvo atsisakyta vykti į musulmonišką šalį. Todėl šios scenos buvo filmuotos Kabo San Lukase, Meksikoje. Trojos miestas buvo filmuotas Valetos priemiesčio XVII a. tvirtovėje[2].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]