Trileris: žiaurus filmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trileris: žiaurus filmas

PavadinimasThriller – en grym film
Kilmės šalis Švedija
RežisieriusBo Arne Vibenius
Scenaristas (-ai)Bo Arne Vibenius
Metai1973
Žanraskriminalinė drama
Trukmė104 min.
Kalbašvedų
IMDb įrašas

Trileris: žiaurus filmas (šved. Thriller – en grym film) – 1973 m. Švedijoje sukurta kriminalinė drama. Režisierius Bo Arne Vibenius siekė bet kokiomis priemonėmis sukurti komerciškai sėkmingą filmą, nes ankstesniame projekte prarado savo investuotus pinigus. Pagrindiniam vaidmeniui buvo pakviesta populiarus „Playboy“ ir „Penthouse“ modelis Christina Lindberg, o Švedijai ir Danijai skirtose versijose dėl tuo metu klestėjusio liberalumo buvo įterptos kelios pornografinės scenos, dėl to egzistuoja įvairios trukmės šios juostos versijos – nuo 104 iki 80 minučių. Nepaisant to, tai pirmasis filmas nuo 1912 m. pasirodžiusios juostos „Sodininkas“, uždraustas Švedijoje, o režisierius buvo priverstas titruose nurodyti ne savo tikrą vardą, o slapyvardį – Alex Fridolinski.

Pagrindinė filmo herojė, nešiojanti akies raištį, vėliau tapo juostos „Nužudyti Bilą“ personažo Elės Draiver (aktorė Daryl Hannah) prototipu.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Christina Lindberg – Friga / Madeleinė
  • Heinz Hopf – Tonis
  • Despina Tomazani – lesbietė mergina
  • Per-Axel Arosenius – Madeleinės tėvas
  • Solveig Andersson – Salė
  • Marshall McDonagh – karatė mokytojas
  • Pamela Pethö-Galantai – Madeleinė vaikystėje

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Kadras iš filmo

Kažkada Madeleinė pavėlavo į mokyklos autobusą ir leidosi pavėžinama nepažįstamo vyriškio. Pastarasis vėliau ją nusivežė namo, kur apsvaigino narkotikais. Per kelis mėnesius Madeleinė buvo pripratinta prie heroino ir mėginta paversti prostitute, tačiau po kelių mėginimų pabėgti ir pasipriešinus klientui, jai buvo išdurta akis.

Galiausiai mergina tampa prostitute ir turi aptarnauti ne tik vyrus, bet ir moteris. Prievarta parašiusi laišką tėvams, kad pabėgo iš namų, netrukus ji sužino apie šių savižudybę. Pagrobėjas Tonis pradeda ją išleisti į miestą, suprasdamas, kad nuo narkotikų priklausoma mergina niekur nepabėgs, tuo tarpu Madeleinė už savo uždirbtus pinigus pradeda lankyti savigynos treniruotes, mokytis šaudyti bei vairuoti automobilį. Po to, kai nužudoma gretimame kambaryje „dirbusia“ Salė, Madeleinė pradeda veikti, ketindama nužudyti visus savo klientus ir Tonį.