Trauktinė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Trauktinė - alkoholinis gėrimas, gaminamas užpylus spiritą arba degtinę ant augalinės ar kitokios žaliavos ir prieskonių bei tam tikrą laiką išlaikius, kad gėrimas įgautų tų produktų skonį, spalvą ir aromatą. Stiprumas 40-45 % alkoholio.

Trauktinėse kartus skonis nėra vyraujantis. Cukraus kiekis - ne didesnis kaip 100 g/dm³.

Kartaus skonio spiritiniai gėrimai, turintys ne mažiau kaip 15 % tūrio etilo alkoholio koncentracijos, vadinami biteriais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trauktinės gamyba, receptai ir vartojimas buvo perduodami iš kartos į kartą. Įvairiais gyvenimo atvejais trauktinėmis buvo ne tik mėgaujamasi, bet gydomasi nuo ligų.

Vienuoliai pirmieji sukūrė augalinės žaliavos sudėtis, į kurias įeidavo ir gydomosiomis savybėmis pasižyminčių žolių, žiedų, šaknų, stiebų. Iš jų gamino ir vartojo likerius bei trauktines kaip vaistus. Laukuose, šalia vienuolynų, vienuoliai specialiai augindavo įvairius augalus, aromatingus prieskonius, iš kurių ruošdavo įvairiomis proporcijomis sumaišytus mišinius ir eksperimentuodami gamindavo įvairius spiritinius gėrimus, vadinamus trauktinėmis.

Prieš įstojant į Europos Sąjungą, trauktinės buvo skirstomos į šias grupes:

  • Saldžiosios (16-25 %)
  • Silpnosios (25-28 %)
  • Pusiau saldžiosios (30-40 %)
  • Karčiosios (30-60 %)

Pasikeitus ženklinimo taisyklėms, tokio skirstymo į grupes neliko, nebent ant alkoholinių gėrimų etikečių, importuojamų iš šalių, buvusių Tarybų Sąjungoje.

Gaminimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visų trauktinių gamybos technologija mažai skiriasi, tačiau naudojamų komponentų įvairovė, skirtingas žaliavos paruošimas ir jos kokybė suteikia gaminiui savitų skonio subtilybių.

Trauktinių komponentai gali būti augalinė žaliava: švieži bei džiovinti vaisiai, uogos, jų sėklos, kauliukai ar šaknys, aromatinės žolelės ir įvairūs prieskoniai, taip pat vynas, brendis, alus, medus.

Šiuolaikinė moderni įranga bei gamybos technologija atvėrė galimybes išgauti vaisių-uogų ekstraktus, neprarandant natūralaus aromato ir skonio, todėl iš jų paruoštuose gėrimuose išlieka natūralus sulčių aromatas ir skonis.

Trauktinių gamybos technologija susideda iš kelių pagrindinių etapų: tai žaliavos paruošimas, kupažavimas, sudaryto mišinio išlaikymas ir filtravimas. Naudojamo etilo alkoholio kiekis suteikia gaminiams norimą stiprumą, o įvairių augalinių žaliavų antpilas – kartumą. Kvapiosios, skoninės, dažomosios medžiagos suteikia kiekvienam gaminiui būdingą aromatą, skonį ir spalvą.

Trauktinėms gaminti ruošiamos ir naudojamos pagrindinės žaliavos: antpilas, morsas, aromatinis spiritas, koncentruotos ar spirituotos sultys, vynas, brendis, alus, medus. Kartais naudojama karamelė kaip dažiklis.

Norint pagaminti trauktinę pirmiausia reikia turėti:

Visos reikalingos sudedamosios dalys gerai išmaišomos, kol gaunamas vienalytis mišinys. Po to jis praskiedžiamas minkštintu vandeniu iki reikiamo stiprumo ir dar kartą išmaišomas. Mišinys išlaikomas nustatytą laiką, kad visos žaliavos susijungtų į vieną visumą. Išlaikymo trukmė priklauso nuo kiekvieno užpilto produkto savybių. Svarbiausia yra tai, kad eteriniai aliejai, kvapiosios, dažančios ir kitos veikliosios medžiagos patektų į spiritą. Po išlaikymo filtruojamas specialiais filtrais.

Kartais skoniui pagerinti ir sušvelninti, trauktinė gali būti brandinama ąžuolinėse statinėse. Vėliau perpilama ir laikoma sandariai uždarytuose tamsios spalvos induose.

Trauktinė pagal gaminimo būdą, panaši į užpiltinę ir likerį. Skirtumas nuo užpiltinės tas, kad trauktinė yra stipresnė ir ne tokia saldi, nuo likerio - žymiai mažesniu cukraus kiekiu.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]