Traukinys į Jumą (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Traukinys į Jumą

Pavadinimas3:10 to Yuma
Kilmės šalis JAV
RežisieriusJames Mangold
Scenaristas (-ai)Halsted Welles
Michael Brandt
Derek Haas
VaidinaRussell Crowe
Christian Bale
Metai2007
Žanrasvesternas
Trukmė122 min.
Kalbaanglų
Biudžetas48–55 mln. JAV dol.[1][2]
Pajamos71,2 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Traukinys į Jumą (angl. 3:10 to Yuma) – 2007 m. sukurtas ir 2 Oskarams nominuotas vesternas, 1957 m. sukurto to paties pavadinimo filmo perdirbinys.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Prasiskolinęs nedidelės rančos šeimininkas, buvęs pilietinio karo dalyvis Denas Evansas su sūnumi tampa liudininkais, kaip garsus tuose kraštuose plėšikas Benas Veidas su gauja užpuola diližansą. Kuomet šie išsiskirsto, Veidas užsuka į gretimą miestelį, kur atpažįstamas ir suimamas. Denas, kurio ūkį grasina nusavinti geležinkelį tiesianti kompanija, kurio negerbia nei žmona, nei sūnus ir kuris net kare neteko kojos per nelaimingą atsitikimą, pasisiūlo mainais už 200 dolerių ir pažadą neliesti jo ūkio padėti nugabenti Veidą iki artimiausios geležinkelio stoties, iš kurios jis traukiniu būtų nuvežtas į Jumą.

Likusi Veido gauja, vadovaujama jo padėjėjo Čarlio Princo, pradeda persekioti maršalą Veterį, Pinkertono agentūros seklį Makelrojų, Evansą ir kitus, gabenančius Veidą. Pastariesiems pavyksta apkvailinti persekiotojus ir nukreipti juos paskui tuščią diližansą, tuo laimint keletą dienų kelionės. Grupė keliauja per indėnų teritoriją, tačiau jų vis mažėja: vieną apsauginį, trukdžiusį jam miegoti, nužudo Veidas, Maklerojų nustumia nuo skardžio, o dar vieną jų nužudo nusikaltėlių medžiotojai, norintys perimti Veidą ir patys gauti už jį užmokestį. Prie grupės prisijungia Evanso sūnus Viljamas, pabėgę iš namų ir norintis įrodyti savo vyriškumą.

Pasiekusi Baterfildo miestelį, kuriame yra geležinkelio stotis, grupė pasislepia viešbutyje. Netrukus čia pasirodo ir Veido gauja, o jos naujasis lyderis Čarlis pasiūlo po 200 dolerių kiekvienam, kuris nužudys bent vieną pareigūną. Pamatę, kad visas miestelis ginkluojasi prieš juos, Veidą gabenantys pareigūnai nusprendžia, kad jų gyvybė vertesnė nei žadėtas atlygis ir visi pasitraukia. Lieka tik dviese – Veidas ir Denas Evansas. Pastarasis prisipažįsta, kad ryžosi šiam žygiui ne kiek dėl pinigų, kiek norėdamas užsitarnauti sūnaus pagarbą, nes iki tol jis tiesiog neturėjo kuo pasigirti ir didžiuotis. Veidas, kuriam jau yra pavykę pabėgti iš Jumos kalėjimo, nusprendžia padėti Denui ir prasiveržti iki stoties likusius 800 metrų pro Čarlio ir kitų miestelio gyventojų šūvius. Vyrai pakyla į paskutinį žygį, tačiau, jau atsidūrus stotyje, paaiškėja, kad traukinys vėluoja...

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Russell Crowe – Benas Veidas
  • Christian Bale – Denas Evansas
  • Logan Lerman – Viljamas Evansas
  • Dallas Roberts – Greisonas
  • Ben Foster – Čarlis Princas
  • Peter Fonda – seklys Baironas Makelrojus
  • Vinessa Shaw – Emma Nelson
  • Gretchen Mol – Alisa Evans
  • Luce Rains – maršalas Veteris

Pagrindiniai apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „3:10 to Yuma (2007) - Financial Information“. The Numbers. Nuoroda tikrinta 2020-08-22.
  2. „3:10 to Yuma (2007)“. Box Office Mojo. Suarchyvuota iš originalo 2010-01-18. Nuoroda tikrinta 2009-04-18.
  3. 3,0 3,1 „The 80th Academy Awards (2008) Nominees and Winners“. oscars.org. Suarchyvuotas originalas 2011-11-23. Nuoroda tikrinta 2011-11-22.