Traseris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šovinys su trasuojamąja kulka. Raudonai pažymėtas traseris.
Kulkos 5,56 mm kalibro šoviniuose. 2 ir 4 šoviniai su trasuojamosiomis kulkomis, kurių dugneliuose matyti trapecijos pavidalo baltai pažymėti traseriai.

Traseris (angl. tracer; rus. трассер) – pirotechninis įtaisas sviedinyje ar kulkoje, užpildytas trasuojamuoju mišiniu. Šūvio metu traseris užsidega ir ima šviesti ar skleisti dūmus[1], todėl kulkai ar sviediniui skriejant lieka trajektoriją rodantis šviečiantis ar dūmų pėdsakas.

Traseris būna arba atskira stiklinaitė, įpresuojama į kulkos ar sviedinio dugną, arba tiesiog įduba sviedinio ar kulkos korpuso dugne.

Trasuojamasis mišinys – traserį užpildantis degus presuotas mišinys. Pvz., šviesinius trasuojamuosius mišinius sudaro oksidai, degiosios medžiagos ir rišikliai. Oksidai – bario nitratas, stroncio nitratas ir natrio oksalatas, kurie degdami švyti atitinkamai baltai, raudonai ir geltonai. Degioji medžiaga – dažniausiai miltelių pavidalo magnis, rišiklis – šelakas, kalcio rezinatas ir kt. Trasuojamasis mišinys gali būti blaususis (angl. dim) – tokiam mišiniui degant, šviesa matoma tik naudojant naktinio matymo įrangą.

Dieną šviesinės trasos prastai matomos, todėl dieną gali būti naudojami šaudmenys su dūminiais traseriais. Sviediniai ar kulkos su jais palieka dūmų pėdsaką, kuris dieną gerai matomas.

Kita traserių rūšis yra delstiniai traseriai (angl. subdued), kurie pėdsaką pradeda palikti tik kulkai ar sviediniui nuskriejus 100 m ar daugiau. Tokie traseriai neparodo, kurioje vietoje yra šaulys.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]