Transsacharos plentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Trans-Sacharos greitkelis

Transsacharos plentas – tarptautinis greitkelis, kertantis Sacharos dykumą, jungiantis Viduržemio jūros pakrantę ir Gvinėjos įlanką. Driekiasi nuo Alžyro iki Lagoso per Alžyro, Nigerio ir Nigerijos valstybes. Ilgis ~4500 km, 85 % kelio yra padengtas kieta danga.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors greitkelio statybos pradėtos dar XX a. 7-ajame dešimtmetyje, kelias iki šiol nėra išbaigtas, centrinėje dalyje gausu sunkiai pravažiuojamų ruožų.

Būklė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelio pradžia – 625 km ruožas nuo Alžyro iki Gardajos su tvirta danga ir geros būklės. 1291 km ruožas nuo Gardajos iki Tamanraseto irgi su tvirta danga, bet prastos būklės, išdaužytas, išgraužtas nuo Achagaro tekančių vadžių. 400 km ruožas nuo Tamanraseto iki Nigerio sienos (Gezamo) taip pat prastos būklės. Nuo sienos iki Asamakos pasienio posto kelias eina smėlio kopomis. 200 km ruožas nuo Asamakos iki Arlito tėra pažymėta linija per smėlynus. 243 km ruožas nuo Arlito iki Agadeso dengtas tvirta danga, bet prastos būklės. 431 km ruožas nuo Agadezo iki Zinderio turi ir tvirtos dangos, ir grunto ruožų, o tolesnis 111 km ruožas iki Nigerijos sienos prastos būklės. Likę 1193 km driekiasi per Nigeriją (Kaną, Kadūną, Oją, Ibadaną) – čia kelias visur tvirtos dangos, tačiau jo būklė skirtingose ruožuose įvairi. Tik 127 km ruožas laikomas geros būklės.

Alternatyvus kelias[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alternatyvus kelias, kertantis Sacharą yra šiaurinė Tripolio-Keiptauno greitkelio atkarpa. Tačiau anas kelias prastesnės būklės ir pavojingesnis – tvirta danga yra tik Libijos teritorijoje, Čade kelio būklė prasta, be to, ten dažni dykumų klajoklių antpuoliai.