Transfegerešanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Transfăgărăşan)
Transfegerešanas
Valstybės Rumunija Rumunija
Ilgis 151 km
Pradžia Bascov
Pabaiga Cârtişoara
Atidarytas 1974 m. rugsėjo 20 d.
Sritys Transilvanija, Valachija
Miestai Baskovas, Merišanis, Beikuleštis, Valia Jašulujis, Albeštiji de Ardžešas, Korbenis, Arefu, Kercišoara
Transfăgărăşan kelio dalis

Transfegerešanas (sudaryta iš žodžių trans – per, ir Făgăraş – Karpatų dalis) (taip pat vadinamas DN7C) – antras aukščiausias (po Transalpinos)[1] ir vienas pavojingiausių asfaltuotų kelių Rumunijoje. Kerta aukščiausią Rumunijos kalnų masyvą Fegerašo kalnus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie 90 km ilgio kelias buvo statomas nuo 1970 iki 1974 m. diktatoriaus Nicolae Ceauşescu priežiūra. Ši iniciatyva buvo atsakas į 1968 m. Tarybų Sąjungos karių įsiveržimą į Čekoslovakiją. Ceauşescu norėjo, kad sovietų įsiveržimo į Rumuniją atveju, vietiniai kariai galėtų greitai perkirsti kalnus. Kadangi kelią statė daugiausiai karinėmis priemonėmis, jam pastatyti buvo sunaudota beveik 6 milijonai kilogramų dinamito ir apie 40 karių žuvo statybų metu.

Kelias[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelio pradžia iš šiaurinės pusės

Transfegerešano kelias pakyla į 2034 m aukštį. Šis kelias yra didelis iššūkis motociklininkams, automobilių vairuotojams ir visiems juo važiuojantiems. Dėl 180 laipsnių posūkių ir aukščių skirtumo vidutinis greitis yra 40 km/h. Paprastai nuo spalio iki birželio mėnesio kelias būna uždarytas dėl sniego. Iš viso kelyje yra 5 tuneliai (didžiausias tunelių turintis kelias šalyje), iš kurių ilgiausias yra 884 m ilgio.

2009 m. rugsėjo mėnesį šiame kelyje savo laidą „Top Gear“ filmavo BBC televizija.[2] Šioje laidoje Transfegerešano kelią vedėjai pavadino „geriausiu visame pasaulyje“.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Transfagarasan Mountain Road, Romania, Ultimate Drives. Nuoroda tikrinta 2024-01-05.
  2. Top Gear goes round the bend