Tony Tebby

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tony Tebby – Jungtinės Karalystės programuotojas, labiausiai žinomas dėl suprojektuotos Qdos operacinės sistemos, kuri buvo diegiama į Sinclair QL asmeninius kompiuterius[1]. Tuo metu, devinto dešimtmečio pradžioje, jis dirbo inžinieriumi „Sinclair Research“ kompanijoje. Jis paliko „Sinclair Research“ kompaniją 1984 metais, protestuodamas dėl skuboto QL kompiuterio išleidimo, ir suformavo „QJUMP“ kompaniją, kuri specializavosi programinės įrangos ir įrankių kūrime QL kompiuteriui.[2]

Prieš įsidarbindamas „Sinclair Research“ kompanijoje, jis dirbo „Philips“ tyrimų centre Redhilo mieste Sario grafystėje su realaus laiko vaizdo apdorojimu, naudojant elektroninę aparatinę įrangą.

Tarp programinės įrangos, sukurtos „QJUMP“ kompanijos, buvo SuperToolkit II, rinkinys praplėtimų Qdos operacinei sistemai ir SuperBASIC programavimo kalbai, Qdos standžiojo diskelio tvarkyklė, kuri tapo de facto standartu įvairioms QL skirtoms trečių šalių standžiojo diskelio sąsajoms, ir QJUMP Pointer Environment, kuri praplėtė primityvią langų valdymo sistemą į artimesnę grafinei vartotojo sąsajai. Tebby taip pat gavo užsakymą parašyti Qdos tipo operacinę sistemą Atari ST kompiuteriui, kuri buvo pavadinta SMS2 (Small Multitasking System 2).

Tebby vėliau persikėlė į Le Grand-Pressingy Prancūzijoje ir toliau dalyvavo QL vartotojų bendruomenėje. Dešimto dešimtmečio pradžioje jis sukūrė su Qdos suderinamą ir SMS2 paremta SMSQ operacinę sistemą, kuri buvo skirta „Miracle Systems“ kompanijos QXL praplėtimo plokštei, emuliavusiai QL aparatinę įrangą su IBM PC suderinamuose kompiuteriuose. Patobulinta SMSQ versija buvo pervadinta į SMSQ/E ir pritaikyta Atari ST, įvairiai su QL suderinamai aparatinei įrangai bei QL emuliatoriams.[3] 2002 metais, išleidęs sistemos kodą, jis pasitraukė iš jos vystymo ir QL bendruomenės.

Nuo tada jis dar sukūrė Stella operacinę sistemą, skirtą įterptinėms sistemos, paremtomis Motorola 68000 ir ColdFire šeimos procesoriais.[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ian Adamson; Richard Kennedy. „The Quantum Leap - to where?“. Sinclair and the 'Sunrise' Technology. Nuoroda tikrinta 2010-09-06.
  2. Heller, Leon (1984 m. spalio mėn.). „QL Affairs“. Your Spectrum (8). Nuoroda tikrinta 6 September 2010.
  3. Tebby, Tony. „A Brief History of SMSQ/E“. Suarchyvuota iš originalo 2011-07-13. Nuoroda tikrinta 2019-09-01.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  4. „What is Stella?“. Suarchyvuota iš originalo 2005-11-10. Nuoroda tikrinta 2012-12-29.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)