Toblerone

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Toblerone (1932).

Toblerone (Tobler ir it. torrone, viena iš nugos rūšių) – šveicariškas šokoladas, priklausantis įmonei „Mondelēz“, kurie įsigijo jį 2012 metais iš „Kraft Foods“.[1] Šis šokoladas geriau žinomas dėl neįprastos piramidžių formos gabalėlių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1908 m. Šveicarijoje Berne Teodoras Tobleris (1876–1941) sukūrė Toblerone. Jis su savo pussesere Emile Baumann išrado unikalų pienišką šokoladą su nuga, migdolais ir medumi, bei sukūrė puikią piramidišką šokolado gabalėlių formą.

Piramidės forma, manoma kilo iš kalno Materhorno, esančio Šveicarijos Alpėse. Šis kalnas įkvėpė Teodorą Toblerį sukurti šokoladą panašios formos į kalno. Tačiau Teodoro sūnūs sako, kad jų tėvas buvo labai susižavėjęs Folies Bergère šokėjų finaliniu judesiu – piramide.

Teodoras Tobleris užpatentavo savo šokoladą 1909 metais Berne. Nuo tada Toblerone tapo garsiu prekės ženklu. 1970 metais bendrovė susijungė su Sucahrdu, Milkos savininku.[2]

„Mondelēz“ nuo 2023 m. planuoja dalį šio šokolado gaminti Slovakijoje.[3] Pagal griežtas Šveicarijos taisykles, priimtas 2017 m., bet kokie gaminiai gaminami ne Šveicarijos teritorijoje negali būti vadinami „šveicariški“ ar naudoti bet kokius Šveicarijos vaizdus. Todėl perkėlus gamybą į Slovakiją gamintojas planuoja pakeisti ir Materhorno viršukalnės vaizdą bendriniu kalno vaizdu.[4]

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Toblerone gali būti baltojo, juodojo arba pieniškojo šokolado, su riešutais, nuga ar uogomis. Pats populiariausias yra pieniško šokolado Toblerone su riešutais ir nuga.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Cadbury Moves to Fend Off a Hostile Bid by Kraft Foods at The New York Times, 14 December 2009
  2. Istorija, Design Technology
  3. Koltrowitz, Silke (23 June 2022). „Toblerone loses Swiss exclusivity as production shifts east“. Reuters.
  4. Oltermann, Philip (2023-03-05). „Matterhorn no more: Toblerone to change design under ‘Swissness’ rules“. The Guardian. Nuoroda tikrinta 2023-03-05.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]