Tituškos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tituškos – vienas naujausių ukrainiečių kalbos naujadarų, apibūdinantys jaunimą, kuris kaip samdiniai naudojami politiniais tikslais (provokacijos, muštynės, protestai ir pan.)

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinoma žodžio gimimo diena 2013 m. gegužės 18 d.[1]. Šią dieną grupė prezidentui Janukovyčiaus Regionų partijos apmokamų sportininkų už atlygį patraukė iš Bila Cerkvos miesto į Kijevą provokuoti muštynių su prodemokratinio mitingo dalyviais. Per šią provokaciją labai pasižymėjo Vadimas Tituška, kuris užpuolė žurnalistus. Už trukdymą žurnalistų darbui V.Tituška buvo suimtas, bet paskui paleistas už užstatą.

Įvaizdis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žodis „tituška“ atsirado, vos buvo paviešinta provokatoriaus pavardė. Jo advokatas mėgino užkirsti kelią šios sąvokos vartosenai per teismą, bet žodis įsitvirtino kalboje su negatyvia prasme[2]. Tituškomis šiandien vadinami sportininkai arba jauni vyrai, kuriuos valdžia ir/arba policija samdo priešininkams įbauginti, smurtauti prieš juos arba provokuoti muštynės. Vykstant Euromaidanui „tituškos“ vykdė milicijos ir Ukrainos saugumo tarnybos karininkų komandas.[3]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]