Titano dioksidas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Titano dioksidas
Sisteminis (IUPAC) pavadinimas
Titano dioksidas
Titano(IV) oksidas
CAS numeris [13463-67-7]
Cheminė formulė TiO2
Molinė masė 79,866 g/mol
SMILES O=[Ti]=O
Rūgštingumas (pKa)
Bazingumas (pKb)
Valentingumas
Fizinė informacija
Tankis
Išvaizda balti milteliai
Lydymosi t° 1843 °C
Virimo t° 2972 °C
Lūžio rodiklis (nD)
Klampumas
Tirpumas H2O
Šiluminis laidumas
log P
Garavimo slėgis
kH
Kritinis santykinis drėgnumas
Farmakokinetinė informacija
Biotinkamumas
Metabolizmas
Pusamžis
Pavojus
MSDS
ES klasifikacija
NFPA 704

0
1
0
 
Žybsnio t° nedegus
Užsiliepsnojimo t°
R-frazės
S-frazės
LD50
Struktūra
Kristalinė struktūra
Molekulinė forma
Dipolio momentas
Simetrijos grupė
Termochemija
ΔfHo298
Giminingi junginiai
Giminingi
Giminingi junginiai
Giminingos grupės

Titano dioksidas (angl. titanium dioxide), TiO2 – keturvalenčio titano oksidas, įvairiose srityse (nuo dažų gamybos iki saulės kremų ir maisto) naudojamas kaip baltas pigmentas, tuomet jis vadinamas įvairiai: titano baltalai (angl. titanium white), baltasis 6 (angl. Pigment White 6), C.I. 77891. Kaip maisto priedas vadinamas E171.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pigmentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Titano dioksidas labai plačiai naudojamas kaip baltas pigmentas (titano baltalai), nes jis labai skaistus ir turi didelį lūžio rodiklį (n = 2.7), kuo jį pralenkia tik keletas medžiagų. Kasmet pasaulyje pigmentam sunaudojama 4 milijonai tonų TiO2.

Dėl didelio lūžio rodiklio ir spalvos titano dioksidas, nusodintas kaip plona plėvelė, sudaro puikią atspindimąją dielektrinių veidrodžių ir kai kurių brangakmenių dangą.

Miltelinis TiO2 yra ir puikus drumstiklis. Jis suteikia baltumo ir nepermatomumo dažams, dangoms, plastikams, popieriui, rašalams, maistui, vaistams (žirneliams ir tabletėms), dantų pastoms. Reikiamas nepermatomumas gaunamas parenkant titano dioksido dalelių dydį.

Kaip baltai dažantis maisto priedas titano dioksidas vadinamas E171, Ci 77891. Titano dioksidas dažnai naudojamas nugriebtam pienui baltinti. Tyrimai rodo, kad jo priedas gerina nugriebto pieno skanumą.[1]

Kosmetikos priemonėse titano dioksidas naudojamas tiek kaip pigmentas bei UV šviesos sugėriklis, tiek kaip tirštiklis. TiO2 naudojamas kaip tatuiruočių pigmentas ir medžiaga kraujavimą stabdančiuose pieštukuose (angl. styptic pencil). Kosmetikos pramonei titano dioksidas gaminamas įvairaus dydžio dalelėmis, disperguojamomis tiek vandenyje, tiek aliejuose, su įvairiomis dangomis.
Titano dioksidas dėl didelio lūžio rodiklio, gerų UV šviesos sugeriamųjų savybių, atsparumo UV šviesai naudojamas praktiškai visuose kremuose, geliuose ir panašiose priemonėse nuo UV šviesos. Dėl šių savybių jis stabilus ir gerai saugo odą nuo UV šviesos. Vaikams ir žmonėms su jautria oda skirti kremai nuo saulės paprastai daromi su titano dioksido arba cinko oksido pagrindu, nes manoma, kad šie fiziniai UV stabdikliai mažiau dirgina odą negu cheminiai UV šviesos stabdikliai. Saulės kremuose naudojamo titano dioksido dalelės būna padengtos silicio dioksidu ar aliuminio oksidu, kadangi veikia kaip fotokatalizatorius ir sudaro radikalus, kurie yra karcinogeniški ir gali pažeisti odą.

Titano dioksidas plačiai naudojamas plastikų pramonėje, kur dėl atsparumo UV šviesai veikia kaip UV sugėriklis, efektyviai verčiantis ardančią UV šviesą į nekenksmingą šilumą.

Keramikoje titano dioksidas naudojamas kaip glazūrų drumstiklis ir kristalizacijos sėklos.

Titano dioksidu kartais žymi teniso kortų skiriamąsias linijas.[2]

Manoma, kad titano dioksidas gali sukelti vėžį.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lance G. Phillips and David M. Barbano. „The Influence of Fat Substitutes Based on Protein and Titanium Dioxide on the Sensory Properties of Lowfat Milk“. Journal of Dairy Science. 80 (11): 2726.
  2. „Light spells doom for bacteria“.[neveikianti nuoroda]
  3. „Additive found in toothpaste and food products could cause cancer, say scientists“.