Šešėlis virš Insmuto

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio The Shadow Over Innsmouth)
Šešėlis virš Insmuto

1971 m. Scholastic Books leidimo viršelis

Autorius Howard Phillips Lovecraft
Šalis JAV
Žanras siaubo
Pilna knyga hplovecraft.com
Wikisource
Originalus leidimas
Pavadinimas The Shadow Over Innsmouth
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Visionary Publishing Company
Išleista 1936 m.
Puslapių 158
OCLC: 3920225

Šešėlis virš Insmuto (angl. The Shadow Over Innsmouth) – amerikiečių siaubo rašytojo Hovardo Lavkrafto novelė, parašyta 1931 m. lapkričio-gruodžio mėn. ir pirmą kartą atspausdinta 1936 m. balandžio mėn. Tai buvo vienintelis grožinės literatūros kūrinys, kuris nebuvo pasirodęs periodiniame leidinyje dar gyvenant jo autoriui.[1] Pats H. Lavkraftas apie savo novelę atsiliepė gana kritiškai. Daugelio jo kūrinių leidėjui Augustui Derletui pasiūlius 1933 m. ją išspausdinti žurnale Weird Tales, iš redaktoriaus gavo neigiamą atsakymą. Todėl buvo išleista 200 egzempliorių tiražu atskira knyga leidykloje Visionary Publishing Company.

Autorius novelę sukūrė įkvėptas dviejų kūrinių: Roberto Čeimberso „Uosto viršininkas“ (The Harbor-Master) ir Irvino Kobo „Žuvies galva“ (Fishhead). R. Čeimbersas aprašė istoriją, susijusią su atrastomis paskutinės žmonių-amfibijų rasės, gyvenusios Atlanto 5 mylių gelmėje, liekanomis, o I. Kobas sukūrė žmogų-monstrą, panašų į žuvį. Savo susižavėjimą šiais kūriniais H. Lavkraftas buvo išreiškęs laiške kolegai rašytojui Frankui Longui bei savo esė „Antgamtinis siaubas literatūroje“ (Supernatural Horror in Literature).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Novelę žurnalas Weird Tales išspausdino 1942 m.

Kūrinyje pasakojama apie tai, kaip jaunuolis surado keistą būtybę, pusiau žmogaus ir pusiau žuvies-varlės hibridą, gyvenantį Masačusetso valstijoje, išgalvotame pakrantės miestelyje Insmute. Šis ištuštėjęs miestas, buvęs klestinčiu jūros uostu, po I Pasaulinio karo išgyveno nuosmukį. Jo keisti miestiečiai garbino Dagoną, vieną iš Ktulo mitų dievų, beje, autoriaus fantazijos dėka atkeliavusio iš semitų mitologijos.

Personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Robert Olmstead – pasakotojas, keliaujantis po Naująją Angliją ir ieškantis genealoginės medžiagos savo šeimos istorijai, patenka į Insmutą, kur randa daugiau, nei tikėjosi.
  • Obed Marsh – jūrų kapitonas, ezoterinio Dagono ordino įkūrėjas. Anot Zadoko Alleno, jis buvo pirmasis, prisikvietęs „giliavandenius“ (Deep Ones) į Insmutą. Kilus gretimose gyvenvietėse įtarimams, 1846 m. uždarytas į kalėjimą, 1878 m. miręs.
  • AliceObedo Marsho duktė, Roberto Olmsteado prosenelė.
  • Barnabas Marshsenis Marshas, Obedo Marsho anūkas, chemijos įmonės Marsh savininkas. Jo tėvas, Onesiphorus Marshas, buvo Obedo ir jo pirmosios sutuoktinės-žmogaus sūnus. Tuo tarpu, jo motinos niekas nebuvo matęs, todėl akivaizdu, jog ji buvo iš „giliavandenių“. Pasak Zadoko Alleno, Barnabas jau ėmė keistis: nebegalėjo užmerkti akių, pakeitė formą, nors dar vilkėjo žmogaus drabužiais, bet netrukus turėjo panirti po vandeniu.
  • Zadok Allen – vienas iš nedaugelio tikrų žmonių, gyvenusių Insmute, alkoholikas, besišlaistęs po miestelį ir žinojęs daugelį jo paslapčių. Gimęs 1831 m., mirė 1927 m. paaukotas Dagono ordino.

Įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. August Derleth, "H. P. Lovecraft—Outsider", p. 18, Crypt of Cthulhu #93.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]