The Division Bell

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Division Bell
The Division Bell viršelis
Pink Floyd studijinis albumas
Išleistas 1994 m. kovo 30 d.
Įrašytas 1993-1994 m.
Žanras Progresyvusis rokas
Trukmė 66:32
Įrašų kompanija EMI (JK)
Columbia, (JAV)
Prodiuseris Bob Ezrin, David Gilmour
Apžvalgos
Pink Floyd chronologija
A Momentary Lapse of Reason
(1987)

The Division Bell – britų progresyviojo roko grupės Pink Floyd albumas, išleistas 1994 metų kovo 30 dieną. Tai antrasis ir paskutinis grupės studijinis albumas be buvusio grupės bosisto Rodžerio Voterso, kuris iš grupės išėjo 1985 m.

Savo koncepcijoje albumas paliečia tarpusavio supratimo ir bendravimo tarp žmonių temas. Dainos daugiausiai parašytos grupės gitaristo Deivido Gilmoro bei klavišininko Ričardo Raito. Albumas buvo kuriamas ir įrašinėjamas penkiose studijose, tarp kurių buvo ir Gilmoro nuosavas laivas Astoria.

„The Division Bell“ buvo palankiai įvertintas kritikų Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Europoje. Po albumo išleidimo JAV ir Europoje vyko koncertinis turas, kurio metu buvo įrašytas gyvo garso albumas „Pulse“ bei DVD vaizdo įrašas tuo pačiu pavadinimu (Pulse). Albumas buvo pripažintas auksiniu, platininiu bei 2x platininiu JAV 1994 m., 1999 m. – 3x platininiu. Yra parduota virš 12 milijonų albumo kopijų. 1995 metais kūrinys „Marooned“ laimėjo „Grammy“ apdovanojimą geriausio instrumentinio roko kūrinio kategorijoje.

Pavadinimas ir koncepcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumo pavadinimas buvo pasiūlytas garsaus rašyojo Duglaso Adamso, pavadinimo eilutės randamos ir dainos „High Hopes“ žodžiuose. The Division Bell – elektroninis skambutis, kviečiantis Bendruomenės rūmų narius balsuoti. Albumo tema – bendravimas tarp žmonių bei tarpusavio sutarimas. Dainos „Poles Apart“ bei „Lost for Words“ kartais yra interpretuojamos kaip nuoroda į pašlijusius Voterso ir Gilmoro santykius, nors šis tokias interpretacijas neigia. 1994 metais jis pasakė": „Žmonės gali dainas interpretuoti savaip, tačiau nemanykite, kad mes užsiminėme apie Votersą“. Pasak būgnininko Niko Masono, pavadinimas turi reikšmę: žmonės priima sprendimus „taip“ arba „ne“ – tai alegrija į Bendruomenių rūmų balsavimą.

Viršelis ir įpakavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumo viršelį sukūrė dizaineris Storm Torgeson. Jis pastatė dvi dviaukščio autobuso (apie 7.5 m) aukščio metalines statulas. Jos buvo sustatytos taip, jog suteiktų ne tik dviejų, tačiau trijų (žiūrėtojo) veidų bendravimo iliuziją. Antrame plane matoma Elio miesto katedra. Šios statulos dabar yra Rokenrolo šlovės muziejuje Klivlende, JAV. Albumas buvo išleistas CD, vinilo ir audiokasetės formatais, ir kiekvienas formatas turėjo savo išskirtinį viršelį. Pavyzdžiui, audiokasetės viršelyje dvi statulos buvo ne metalinės, bet akmeninės. Dviejų galvų motyvas yra ir CD viršelio knygutėje: statulos įvairiose fotografijose yra apsuptos laikraščiais, spalvotu stiklu ar bokso pirštinėmis.

Dainų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindines vokalo partijas atlieka D.Gilmoras, išskyrus "„Wearing the Inside Out“ (atlieka R. Raitas).

Nr. PavadinimasŽodžiai Trukmė
1. „Cluster One“  instrumentinis 5:58
2. „What Do You Want from Me“  Gilmour, Polly Samson 4:21
3. „Poles Apart“  Gilmour, Samson, Nick Laird-Clowes 7:04
4. „Marooned“  instrumentinis 5:29
5. „A Great Day for Freedom“  Gilmour, Samson 4:17
6. „Wearing the Inside Out“  Anthony Moore 6:49
7. „Take It Back“  Gilmour, Samson, Laird-Clowes 6:12
8. „Coming Back to Life“  Gilmour 6:19
9. „Keep Talking“  Gilmour, Samson 6:11
10. „Lost for Words“  Gilmour, Samson 5:14
11. „High Hopes“  Gilmour, Samson 8:31
66:32

Muzikantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Pink Floyd:
  • Tim Renwick – gitara
  • Guy Pratt – bosinė gitara
  • Jon Carin – klavišiniai
  • Bob Ezrin – klavišiniai, perkusija
  • Dick Parry – tenorsaksofonas
  • Gary Wallis – perkusija
  • Carol Kenyon, Sam Brown – pritariamasis vokalas
  • Stephen Hawking – susintetintas balsas („Keep Talking“)
  • Michael Kamen – orkestrinė aranžuotė