Televizijos bokštas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Televizijos bokštas su siųstuvais

Televizijos bokštas arba telekomunikacijų bokštas – aukšta, vertikali konstrukcija, statinys (bokštas), kurio paskirtis – viršūnėje įtaisytomis antenomis siųsti televizijos, radijo bangas.[1]

Televizijos ir radijo bokšto konstrukciją sudaro apskritas arba žiedinės plokštės pavidalo pamatas, cilindrinis, kūginis, kartais prizmės arba piramidės pavidalo stiebas, neaukštuose bokštuose pasitaiko ir spragotų stiebų.[1] Statomas iš plieno, monolitinio arba surenkamojo gelžbetonio.

Ant stiebo tvirtinamos įvairios aikštelės, platformos su operacinėmis patalpomis darbuotojams, radijo ryšio įrangai bei priežiūrai ir remonto darbams, įtaisomi signaliniai šviestuvai, žaibolaidis. Pačiame stiebe įrengiami laiptai, liftai, įvairios komunikacijos.

Telekomunikacijų bokštai taip pat naudojami radijo ryšiu palaikomoms telekomunikacijoms, tokioms kaip telefono skambučių perdavimai, kurie šiandieną vis labiau prieinami optinio kabelio ar palydovinio ryšio priemonėmis. Nuo radijo stiebų skiriasi laisvai stovinčia, stabilia konstrukcija, nereikalaujančia ją išlaikančių atotampų, taip pat panaudojamu plotu.

Televizijos bokštai dažnai yra atviri visuomenei, jose neretai įrengiamos apžvalgos aikštelės, taip pat restoranai, kavinės.


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Televizijos ir radijo bokštas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015