Telchinai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Graikų mitologijoje Telchinai – chtoniškos dievybės, Olimpo dievų palydovai, Rodo salos gyventojai. Jie buvo žinomi Kretoje ir Kipre. Telchinai buvo devyni Ponto ir Talasos vaikai, minimi kaip burtininkai ir puikūs kalviai. Jie nukalė pjautuvą, kuriuo Kronas iškastravo Uraną. Pagal keletą šaltinių jų vaikai buvo deivės: Jalisa, Kamira, Linda. Telchinai išaugino Poseidoną. Dažnai indentifikuojami su kiklopais, daktilais ir kuretais. Keli iš jų, kuretai, lydėjo Rėją ir mažą Dzeusą į Kretą, kur saugojo olą, kad kūdikio verkimo neišgirstų Kronas.

Pagal vieną iš versijų jie apibūdinami kaip žuvies vaikai, kurie vietoje rankų turėjo pelekus ir šuns galvas. Ši versija siejasi su jų kilme, kadangi juos pagimdė jūros dievai.

Vardai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minimų vardų variantai:

Titan Quest[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompiuteriniame vaidmenų žaidime Titan Quest minimi telkinai (Telkines), kurie vaizduojami kaip blogi galingi burtininkai siekiantys pražūdyti žmonių pasaulį ir panaikinti ryšį su dievais. Jie vaizduojami kaip turintys pilką odą, šviečiančias akis. Žaidime minimi trys telkinai: Megalesijus (Megalesios), Aktajus (Aktaios) ir Ormenas (Ormenos).

Literatūra

  1. Nonas. „Dioniziaka“. 14.36
  2. Bachilidžių komentarų fragmentas 1
  3. Diodoras Sikulas. „Istorijos biblioteka“. 5.55.1
  4. Tzetzes Theogonija 80