Taschen

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tashen - meno knygų leidykla. Leidžia knygas apie architektūrą, dizainą, dailę, madą, fotografiją, šiuolaikinį meną, reklamą ir erotiką. Kompanijos nuostata - gražaus dizaino knygos apie meną prieinamomis kainomis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1980 m. 18-metis komiksų kolekcionierius Benediktas Taschen Kelne, Vokietijoje, įkūrė 25 m² parduotuvę savo komiksų kolekcijai. Parduotuvė išsiskyrė tuo, kad čia buvo galima rasti ne tik komiksus, bet ir ne taip dažnai kituose knygynuose randamą spaudą – fetišo, ekscentriško meno, istorinės erotikos ir pornografijos žurnalus.

1983 m. jis išgelbėjo savo kompaniją nuo bankroto pelningai perpardavęs olandų siurrealisto Rene Magritte knygas. Benediktas suprato, kad leisti meno albumus pelninga ir išleidža knygą apie Salvadorą Dali.

Netrukus Taschen pradėjo leisti įvairių formatų albumus apie fotografiją, dailę, dizainą, madą, reklamos istoriją, filmus, muziką, šiuolaikinį meną ir architektūrą.

Šiuo metu Taschen turi firmines parduotuves Berlyne, Paryžiuje, Briuselyje, Beverli Hilse, Kelne, Kopenhagoje, Holivude, Kelne, Londone, Majamyje ir Niujorke.

Į istoriją Tashen įėjo išleidusi antrą pagal brangumą pasaulio leidybos istorijoje 10 000 eurų vertės 800 psl. GOAT albumą Muhammad Ali atminti.

Šaltiniai ir nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]