Tarptautinis krikščioniškas universitetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tarptautinis krikščioniškas universitetas
国際基督教大学, ICU
Įkurtas1949
Tipasprivatus
RektoriusJunko Hibiya
Darbuotojų~150
Studentų~3000
Doktorantai~50
VietaMitaka, Tokijas, Japonija
Svetainėicu.ac.jp

Tarptautinis krikščioniškas universitetas (jap. (国際基督教大学, kokusai kirisutokyō daigaku) – privatus universitetas Japonijoje, Tokijui priklausančiame Mitakos mieste. Tiek Japonijoje, tiek ir už jos ribų jis dažnai įvardinamas kaip ICU, sutrumpinus anglišką pavadinimą International Christian University. Universitetas buvo įkurtas 1949 metais.

Universitetas nesitapatina nė su viena krikščioniška denominacija, akcentuoja žmogaus teisėmis paremtas vertybes.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vos pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, 1945 m. rudenį grupė Japonijos krikščionių akademikų iškėlė mintį įsteigti universitetą, paremtą krikščioniškais principais. Šią mintį palaikė Amerikos krikščioniškos organizacijos. 1948-taisiais Niujorke buvo įkurtas Japonijos Tarptautinio krikščioniško universiteto fondas, administruojantis lėšų rinkimą tiek pačioje Japonijoje, tiek ir JAV.

1949 m. birželio 15 d. vykusios konferencijos metu Amerikos ir Japonijos krikščioniškų organizacijų atstovai paskelbė apie universiteto įkūrimą. Sekančiais metais ICU įsigijo sklypą Tokijo pakraštyje, Mitakos mieste, buvusią karinę oro bazę. Universitetinis miestelis buvo pastatytas per ateinančius porą metų ir 1953-iųjų kovą Japonijos Švietimo ministerija suteikė ICU mokslo institucijos įgaliojimus. Tų pačių metų balandį buvo atidaryta laisvųjų menų kolegija, pirmoji tokia Japonijoje, ir priimti pirmieji studentai. 1957 m. pradėtos magistrantūros ir doktorantūros studijos, 1978 m. balandį šalimais pradėjo veikti ICU vidurinė mokykla.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis universiteto pastatas

Universitetą sudaro Laisvųjų menų kolegija, magistrantūros ir doktorantūros studijų padalinys, 8 tyrimų institutai.[1]

Studentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 metų duomenimis universitete mokėsi 3001 studentas, iš kurių 2851 bakalauro studijų pakopoje, 150 – magistro, 48 – doktorantūros. Iš visų studentų, 9,5% buvo ne Japonijos piliečiai (daugiausiai iš JAV, Pietų Korėjos ir Kinijos).[2]

Iki 2011 metų universitetą yra baigę virš 21 000 studentų, tarp kurių beveik 2200 magistrantūros studijas, o 186 – doktorantūros.[3]

Darbuotojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Universitete dirba beveik 150 akademikų iš 19 valstybių.[4]

Tarptautiniai ryšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ICU pasirašęs studentų mainų programas su daugiau nei 60 universitetų iš viso pasaulio. Lietuvoje su ICU glaudžius ryšius palaiko VDU.

Reitingai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal QS pasaulio universitetų reitingą, 2012 m. ICU buvo 202 vietoje Azijoje.[5]

Žinomi absolventai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]