Tansenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
XVI a. pab. Tanseno portretas

Mijanas Tansenas (hind. मियां तानसेन, IAST: Miyāṃ Tānsen, dar žinomas kaip Mohamadas Ata Khanas; g. ~1506 m. – m. 1586 ar 1589 m. Agroje) – žymus indų Hindustani muzikos kompozitorius, vienas iš svarbiausių dhrupado stiliaus kūrėjų ir atlikėjų. Išpopuliarino rebabo instrumento naudojimą Indijoje. Buvo Mugolų imperatoriaus Akbaro muzikas, vienas iš devynių jo rūmų išminčių.

Kadangi apie Tanseną sukurta daug legendų, jo tikrasis gyvenimas nėra gerai žinomas. Gimė hindų Gaurų brahmanų šeimoje, spėjama, kad Revoje arba Gvaliore (dab. Madhja Pradešas). Pasakojama, kad muzikuoti pradėjo būdamas penkerių, Vrindavane mokėsi pas žymų muziką, bhaktą Svamį Haridasą. Ten išmoko dhrupalo dainavimo technikų. Vėliau mokėsi pas sufijų Muhamadą Ghausą. Iš jo Tansenas išmoko persiškų-arabiškų muzikos sampratų, jas jungė su indiškosiomis. 1555 m. tapo Revos karaliaus muziku, o 1562 m. pakviestas į Akbaro rūmus. Ten jis vėliau priimtas į devynių išminčių (navaratna) būrį.

Tanseno pasirodymai, dažniausiai rengti Fatehpur Sikryje, sutraukdavo didelį susidomėjimą, buvo labai mėgiami paties Akbaro. Keletas Tanseno sukurtų ragų plačiai grojamos iki šių laikų. Daugelis dhrupado gharanų save kildina iš Tanseno.

Kada ir kur Mijanas Tansenas mirė, nėra žinoma, spėjama, kad 1586 m. Delyje arba 1589 m. Agroje. Palaidotas Gvaliore, savo mokytojo Muhamaudo Ghauso mauzoliejuje. Ten kasmet jo garbei vyksta Tanseno muzikos festivalis.