Taiwania cryptomerioides

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Taiwania cryptomerioides
Taiwania cryptomerioides (Taiwania cryptomerioides)
Taiwania cryptomerioides
Apsaugos būklė

Pažeidžiami (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Pušūnai
( Pinophyta)
Klasė: Pušainiai
( Pinopsida)
Šeima: Kiparisiniai
( Cupressaceae)
Pošeimis: Taiwanioideae
( Taiwanioideae)
Gentis: Taiwania
( Taiwania)
Rūšis: Taiwania cryptomerioides
( Taiwania cryptomerioides)
Binomas
Taiwania cryptomerioides
Hayata, 1906
Sinonimai[2][3]
  • Eotaiwania fushunensis Y.Yendo
  • Taiwania cryptomerioides var. flousiana (Gaussen) Silba
  • Taiwania flousiana Gaussen
  • Taiwania fushunensis (Y.Yendo) Koidz.
  • Taiwania yunnanensis Koidz.
Paplitimas
Taiwania cryptomerioides (Taiwania cryptomerioides)
Taiwania cryptomerioides apytikslis paplitimo arealas Rytų Azijoje
     natūralus išlikęs arealas
     reintrodukuota

Taiwania cryptomerioidespušūnų (Pinophyta) skyriaus, kiparisinių (Cupressaceae) šeimos monotipinės Taiwania genties medžių rūšis.

Paplitimo arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai Rytų Azijos pietinės dalies vietinė medžių rūšis. Auga centrinio Taivano kalnuose ir pietų Kinijos Guidžou, Hubėjaus, Sičuano, Junano provincijose. Arealas pietvakariuose siekia Mianmarą bei jo pietuose šiaurės Vietnamo Laokajaus provinciją.

Kinijoje per tris provincijas kaip manoma auga apie 55 275 medžiai, Taaivane medžių populiacija kiek daugiau nei 10 000. Vietname viso suskaičiuota apie 100 šių medžių, kurie visi auga tik pačioje šiaurinėje Laokajaus provincijoje. Praeityje šie medžiai buvo labai eksplotuojami dėl medienos, dauguma senų jau iškirsti. Manoma kad jų išplitimo arealas buvo kur kas platesnis. Dabar Kinijoje ir Taivane saugomi ir jų populiacija čia stabilizuojasi.

Augimo biotopas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai kalnuotų vietovių medis. Auga kalnuose, 500–2800 metrų aukštyje[4], kartu su kitais pušūnais, plačialapiais ir mišrių miškų visžaliais medžiais. Mėgsta augti rūgštinguose šilto klimato rudžemyje ir raudonžemyje, regionuose su dideliu kritulių kiekiu vasarą ir rudenyje, bet sausesnėmis žiemomis. Auga pavieniui išsimėčiusios tarp Chamaecyparis formosensis, Chamaecyparis taiwanensis, paprastosiomis kuningamijomis (Cunninghamia lanceolata), himalajinėmis pušimis, himalajinėmis cūgomis, bet kartais sudaro tik savo švarius medynus.

Matmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena aukščiausių Azijoje medžių rūšių. Užauga iki 60-70 m, maksimaliai iki 80 m aukščio[5] ir iki 3-4 m skersmens kamienu.

Išskirtiniai individai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgą laiką jos buvo nepaliaujamai kertamos, žinoma pasirenkant gerai nuaugusius masyviausius, aukštus medžius, tad apie labai aukštus, masyvius individus daug duomenų nėra, nes tokie medžiai išlikę tik sunkiai prieinamose nuošalių kalnų vietovių sengirėse.

  • 2021 m. duomenimis pati aukščiausia auga Taivano saloje, jos aukštis 79,1 m.[6] Pirmą kartą šis medis buvo išmatuotas 2019 m. rugsėjo mėn. įlypus į medžio viršūnę.[7]

Morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visžalis medis. Laja kūgio formos, panašiai kaip Paprastoji eglė, plačiau išsikerojusi. Kamienas tiesus. Žievė rudai (nežymiai) pilka, su vertikaliai pilgomis rievelėmis.

Lapai jaunų medžių iki 100 metų lapeliai melsvai žali, savo forma atrodo it paprastosios eglės augančios Lietuvoje spygliukai ar ylos formos su storesniu pagrindu ir 10–24 mm ilgio bei 1,5-3,5 mm pločio. Subrendusių medžių lapeliai įgauna žvynišką pavidalą ir iki 1,5-8(9) mm ilgio bei 0,8-2,5 mm pločio.

Apsidulkinimas balandyjegegužės mėn., sėklos subręsta spaliolapkričio mėn.

Kankorėžėliai nedideli 12–20 mm ilgio ir 6-11 mm pločio, su maždaug 12-25 plonų, trapių širdelės formos (prisitvirtinę širdelės smaigalėliu) 8 mm ilgio, 5 mm pločio žvynelių. Kankorėžėlyje 14-30 sėklelių.

Sėklelės šviesiai rudos, plokščios, pailgos, ovalios, siaurai elpsinės (arba širdelės formos, su siauresnių galu prisitvirtinę prie kankorėžėlio pagrindo) 4 mm ilgio ir 2-3 mm pločio su sparneliu su siauru 1-2 mm sparneliu.

Diploidinis genomas turi 22 chromosomas.[10]

Mediena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mediena lengvai apdirbama, minkšta, bet patvari bei malonaus kvapo. Praeityje mediena turėjo didelę paklausą, ypač šventyklų statyme, baldų ir karstų gamyboje. Taip pat naudota laivų konstravime, tiltų tiesime bei popieriaus gamyboje.[11] Dabar (XXI a. pradž.) dėl medžių retumo, apsaugos bei jų lėto augimo užsodintose plantacijose, medienos legalus tiekimas ir panaudojimas yra retas.

Amžius ir ištvermė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Augdama lėtai, išgyvena ilgiau kaip 1600 metų, tikėtina kad sulaukia ir virš 2000 metų.

Ištveria iki -15 °C laipsnių šaltį.[12]

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokslinio, lotynų kalba Taiwania cryptomerioides rūšies autorius Bunzo Hayata, gyvenęs 18741934. Šios rūšies genties Taiwania pavadinimas kilo nuo Taivano salos pavadinimo, kurioje botanikams pirmą kartą – 1910 metais ir tapo žinoma, o cryptomerioides - reiškia primenanti kriptomeriją.

Taiwania flousiana[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kartais kaip Taiwania cryptomerioides porūšis išskiriama Taiwania flousiana (sin. Taiwania yunnanensis) populiacija auganti Azijos žemyninėje dalyje, bet dažniausiai laikoma Taiwania cryptomerioides populiacijos dalimi ir jos sinonimu. Jos kaip atskiro taksono nepripažysta ir pasaulinė gamtos apsaugos organizacija.[13]

Ši populiacija paplitusi šiaurinėje Mianmaro dalyje ir Kinijos Guidžou pietryčiuose (Leigong Šan'e), Hubėjaus pietvakariuose (Ličuan Ksian'yje, Maoboje), Sičuano pietryčiuose, Tibeto autonominio regiono pietryčiuose ir Junano provincijos vakaruose.

Taiwania flousiana populiacijos medžiai auga virš 60 m aukščio. 2001 m. duomenimis, yra žinomas 41 m aukščio, turintis 113 cm skersmens kamieną individas.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Taiwania cryptomerioides“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2010-12-13.
  2. science.kew.org / Taiwania cryptomerioides Hayata
  3. theplantlist.org / Taiwania cryptomerioides Hayata Archyvuota kopija 2021-04-22 iš Wayback Machine projekto.
  4. efloras.org / Taiwania cryptomerioides, Hayata | anglų k.
  5. treesandshrubsonline.org / Taiwania cryptomerioides Hayata
  6. e-info.org.tw / 徐嘉君/二年內能揭曉台灣第一巨木嗎?「找樹的人」2021年成果與願景 | 2021年12月21日
  7. conifers.org / Taiwania cryptomerioides Archyvuota kopija 2022-02-23 iš Wayback Machine projekto.
  8. english.cas.cn / Seeds of China's Tallest Known Tree Collected in SW Yunnan Province Archyvuota kopija 2022-07-23 iš Wayback Machine projekto.; Editor: LIU Jia | Dec 06, 2021
  9. CGTN / Seeds of China's tallest known tree collected in SW Yunnan Province | 05-Dec-2021
  10. Schlarbaum, S.E., Tsuchiya, T. The chromosomes ofCunninghamia konishii, C. lanceolata, andTaiwania cryptomerioides (Taxodiaceae). Pl Syst Evol 145, 169–181 (1984). https://doi.org/10.1007/BF00983946
  11. Liguo Fu, Yong-fu Yu, Robert R. Mill: Taiwania cryptomerioides in Flora of China, Band 4, S. 56.
  12. dendrology.org / Taiwania cryptomerioides Archyvuota kopija 2015-09-23 iš Wayback Machine projekto. | Anglų k.
  13. conifers.org / Taiwania flousiana Archyvuota kopija 2022-02-23 iš Wayback Machine projekto.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]