The Elder Scrolls

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio TES)
„Bethesda Softworks“ logotipas skirtas 10 metų jubiliejui

The Elder Scrolls (TES) – veiksmo nuotykių RPG kompiuterinių žaidimų serija, kurią kuria „Bethesda Softworks“. Šią seriją sudaro 5 pamatinės dalys: „Arena“, „Daggerfall“, „Morrowind“, „Oblivion“ ir „Skyrim“. Naujausia dalis „Skyrim“ buvo išleista 2011 m. Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One ir Nintendo Switch konsolėms.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmąjį „The Elder Scrolls“ serijos žaidimą „Bethesda Softworks“ kompanija pradėjo kurti jau 1992 m., kompanijos darbuotojus stipriai įkvėpė „Ultima Underworld“ ir „Dungeons & Dragons“ RPG žaidimai. Iki serijos atsiradimo, „Bethesda Softworks“ kūrė tik sportinio pobūdžio kompiuterinius žaidimus, tačiau norėdami išleisti siužetinį, laisvo stiliaus žaidimą, jie 1994 m. sukūrė „The Elder Scrolls: Arena“. Visų kitų serijos žaidimų protėvis buvo adaptuotas tik DOS operacinei sistemai.

Antrasis „The Elder Scrolls“ žaidimas buvo išleistas 1996 m. ir vadinosi „The Elder Scrolls II: Daggerfall“. Šiam žaidimui kūrėjai bandė sukurti kuo tikroviškesnį pasaulį, kuris būtų net Anglijos dydžio. Savo planus jie įgyvendino, bet žaidimas buvo gausus klaidų ir labai aukšti sistemos reikalavimai trukdė žaidėjui mėgautis žaidimu. Nors „Daggerfall“ ir turėjo blogą reputaciją, jis vis tiek buvo gerai perkamas.

Iki 1998 m. „Bethesda“ sukūrė tik du žaidimus susijusius su „The Elder Scrolls“ serija, „The Elder Scrolls Legends: Battlespire“ (1997) ir „The Elder Scrolls Adventures: Redguard“ (1998). Šie žaidimai buvo nelabai perkami, todėl kompanija buvo prie bankrutavimo ribų, tačiau dėl 1999 m. „Zenimax“ kompanijos investicijų „Bethesda Softworks“ kompanija išliko.

Trečiasis pagrindinis serijos žaidimas „The Elder Scrolls III: Morrowind“ buvo išleistas 2002 m., skirtas Xbox ir PC platformoms. Ši dalis taip pat turėjo aukštus sistemos reikalavimus, laisvą žaidimo stilių ir didelį pasaulį. 20022003 m. „Morrowind“ žaidimui buvo sukurti du papildymai: „The Elder Scrolls III: Tribunal“ ir „The Elder Scrolls III: Bloodmoon“. „The Elder Scrolls III: Morrowind“ buvo nenuilstančiai populiarus tarp kompiuterinių žaidimų mėgėjų ir kritikų, 2005 m. buvo parduoti net 4 mln. žaidimo egzempliorių.

Ketvirtoji „The Elder Scrolls“ dalis buvo „The Elder Scrolls IV: Oblivion“, išleista 2006 m. PC ir Xbox 360, 2007 m. ir PS3 platformoms. Žaidimas pasižymėjo nauja siužetine linija, pagerintu grafikos varikliu ir naujais aukštais sistemos reikalavimais. 2006–2007 m. „Oblivion“ žaidimui buvo sukurti du papildymai: „The Elder Scrolls IV: Knights of the Nine“ ir „The Elder Scrolls IV: Shivering Isles“.

Serija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiti susiję žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

The Elder Scrolls žaidimo pasaulio pagrindu sukurti žaidimai, kurie nėra serijos dalis:

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Elder Scrolls“ serija žinoma dėl savo detalumo ir realizmo, vardų, datų ir vietų vientisos struktūros. Jos pasaulyje yra įvairios rasės, kultūros ir religijos, išlaikoma nuosekli istoriškumo struktūra. Visi žaidimai vyksta Tamriel žemyne, kuris yra didžiausias pasaulio žemynas, kuris padalintas į devynias provincijas. Kai kuriose serijos dalyse veiksmas vyksta deadra princų valdomose karalystėse kaip kad „The Elder Scrolls Legends: Battlespire“ ir „The Elder Scrolls IV: Shivering Isles“. Yra žinoma, kad be Tamriel yra ir kitų Nirn planetoje žemynų, tačiau juose žaidimo veiksmas nevyko.

Devynios Tamriel provincijos ir jų rasių gimtinės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Cyrodiil – imperijos žmonių (imperials) rasės gimtinė;
  • Black Marsh – argonių (argonians) gimtinė;
  • Elsweyr – chadžitų (khajiit) gimtinė;
  • Hammerfell – redgardų (redguards) gimtinė ;
  • High Rock – bretonų (bretons) ir orkų (orcs) gimtinė (Orsinium valstybė);
  • Morrowind – tamsiųjų elfų (dark elves), kitaip dunmerų (dunmer) gimtinė;
  • Skyrim – šiauriečių (nords) gimtinė;
  • Summerset Isle – altmerų (altmer), kitaip aukštųjų elfų (high elves) gimtinė;
  • Valenwood – miško elfų (wood elves), kitaip bosmerų (bosmer) gimtinė;

Kiekviena iš dešimties rasių turi savo gimtąją provinciją, tačiau jų atstovų sutinkama ir kitose provincijose, kur jie sudaro mažumas.

Kitos rasės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kitos rasės minimos The Elder Scrolls pasaulyje: ayleidai (ayleid), chimerai (chimer), dwemerai (dwemer), ehlnofejai (ehlnofey), falmerai (falmer), histai (hist), imgai (imga), kamalai (kamal), ka po' tunai (ka po' tun), maomerai (maormer), sloadai (sload), tang mo tang mo, nedžiai nede, kothringai kothringi, drakonai (dragons) ir tsaesci (tsaesci).

The Elder Scrolls Construction Set[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

The Elder Scrolls Construction Set (TESCS) – speciali programa, kuri skirta redaguoti failams ir kurti naujus „The Elder Scrolls III“ ir „The Elder Scrolls IV“ žaidimams ir jų papildymams.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]