Svetimas: prisikėlimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Svetimas: Prisikėlimas)
„Svetimas: prisikėlimas“

Pavadinimasangl. „Alien Resurrection“
Kilmės šalisJAV
RežisieriusJean-Pierre Jeunet
Prodiuseris (-iai)Gordon Carroll ir kt.
Scenaristas (-ai)Joss Whedon
VaidinaSigourney Weaver
Winona Ryder
Ron Perlman ir kt.
Metai1997
ŽanrasMokslinė fantastika, siaubo
Trukmė109 min.
Kalbaanglų
Platintojas20th Century Fox
Biudžetas70 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Svetimas: prisikėlimas (angl. „Alien Resurrection“) – amerikiečių 1997 m. mokslinės fantastikos, siaubo filmas. „Svetimas: Prisikėlimas“ yra filmo „Svetimas 3“ tęsinys. Veiksmas perkeltas 200 metų į ateitį nuo „Svetimas 3“ pabaigos. Leitenantė Elen Ripli klonuojama ir vėl susikauna su Svetimu, kuris išaugintas iš jos kūno.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas buvo sumanytas kaip 1992 m. filmo „Svetimas 3“ tąsa. Režisieriumi buvo pasirinktas Jean-Pierre Jeunet. Sigourney Weaver iš pradžių atsisakinėjo vaidinti leitenantę Elen Riplį, kuri žuvo filmo „Svetimas 3“ pabaigoje, baimindamasi nesibaigiančių jos herojės prisikėlimų, tačiau paskaičiusi scenarijų, sutiko. Filmas kino teatruose pristatytas 1997 m. lapkričio 26 d. Filmo biudžetas siekė 70 mln. JAV dol., pasaulio kino teatruose surinko virš 161 mln. JAV dol. pajamų. „Svetimas: Prisikėlimas“ susilaukė nuosaikaus kritikų įvertinimo. Vėliau Svetimo tema buvo atgaivinta filmuose „Svetimas prieš Grobuonį“ (2004 m.) ir „Svetimi prieš Grobuonį“ (2007 m.).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Veiksmas vyksta 200 metų po „Svetimas 3“ pabaigos. Karinis vyriausybės kosminis laivas Auriga sukasi aplink Žemę. Jame įkurta laboratorija, kurios tikslas - klonuoti Elen Ripli, kurios kūne būtų galima išauginti Svetimą, ypač pavojingą ir žiaurų ateivį. Mokslininkams pasiseka, Elen Ripli klonuojama, o Svetimas sėkmingai iš jos išimamas. Pastarasis pasirodo besantis visų Svetimų giminės motinėlė, galinti dėti kiaušinius, iš kurių gimsta nauji Svetimi. Mokslininkai nusprendžia palikti Elen Ripli klonę ir ją apmokinti gyventi. Klonuota Elen Ripli yra nepaprastai vikri, stipri ir nejaučianti skausmo.

Tuo metu prie Aurigos priartėja samdinių laivas Betė. Šie į Aurigą atgabena keliolika pagrobtų ir gyvų užšaldytų žmonių kūnų, kuriuos Aurigos vadas generolas Peresas perka tam, kad laboratorijos mokslininkai galėtų iš jų auginti naujų Svetimų. Generolas leidžia samdinių grupei, vadovaujamai Frenko, pasilikti keletą dienų Aurigoje. Su samdiniais atvykusi mechanikė Kol turi savų tikslų. Laivo miego valandomis jinai prasmunka į celę, kurioje laikoma Elen Ripli ir nori ją nužudyti, tačiau supranta, kad jau per vėlu - Svetimas yra išimtas iš Ripli krūtinės. Čia Kol atskleidžia, kad specialiai atvyko į Aurigą tam, kad sunaikinti Svetimą. Tuo tarpu Svetimo motinėlė ir naujai išaugintas kitas Svetimas laikomi specialioje užšaldymo kameroje, tačiau juos prižiūrintys mokslininkai nenutuokia, kad Svetimi turi planą kaip išsilaisvinti ...

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir kt.