Supiluliumas II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Supiluliumas II
Hetitų karalius
Supiluliumo II reljefas Hatuše.
Hetitai
Tėvas Tudhalijas IV
Hetitų karalius
Valdė 12051177 m. pr. m. e.
Pirmtakas Arnuvandas III
Įpėdinis -
Vikiteka Supiluliumas II

Supiluliumas II arba Šupiluliumas II – paskutinis hetitų karalius, valdė nuo 1205 – 1177 m. pr. m. e.[1], karaliaus Tudhalijo IV sūnus.

Atėjus į valdžią Supiluliumui, hetitų imperijoje buvo stebimas pagyvėjimas. Karalius vėl išsiruošė į Alašiją. Jūroje buvo užgrobti ir sudeginti Alašijos karo laivai ir užimta visa sala[1].

Taip pat jis atliko žygį į viršutinę Mesopotamiją ir atkovojo iš Asirijos Išuvos vario rūdos telkinius[1].

Visgi hetitų karalystės viešpatavimas ėjo į pabaigą. Pavojingi antpuoliai iš sausumos ir jūros, Egėjo pasaulio persikeliančių tautų, egiptiečių šaltiniuose vadinamų Jūros tautomis, stiprėjo. Iš Ugarito visa sausumos armija buvo perdislokuota į Mažosios Azijos centrą, o laivynas į Lukka. Ugarito karalius Ammurapis negalėjo padėti Alašijai, kai priešai pradėjo grasinti jos krantams[1]. Šie priešai tikriausiai buvo sikulai (lot. Siculi), viena iš „jūros tautų“. Hetitai prarado Alašiją.

Be perstojo vykdomi kariniai žygiai labai susilpnino šalies ekonomiką. Supiluliumo laiške, adresuotame Ugarito karaliui, rašoma, kad hetitai kenčia nuo maisto produktų trūkumo.

Pagrindinį hetitams smūgį apie 1170 m. pr. m. e. smogė kaškai ir indoeuropiečių muškų gentys. Hatušas buvo sudegintas ir tik po 500 metų į šį regioną atėjo Frygijos gyventojai.

Kituose šaltiniuose Supiluliumo III–jo valdymo metai yra nurodyti 1215–1195 m. pr. m. e.[2] ir 1215–1200 m. pr. m. e.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karališkieji titulai
Supiluliumas II
Hetitų Naujoji karalystė
Gimė: nežinoma
Anksčiau valdė
Arnuvandas III
Hetitų karalius
12051177 m. pr. m. e.
Vėliau valdė
-