Superlicencija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Superlicencija – leidimas sportininkui lenktyniauti Formulės 1 čempionate.

Leidimą pagal nustatytas sąlygas išduoda F1 komisija.

Leidimas mokamas ir privalomas įsigyti kiekvienai metais. Pinigų suma priklauso nuo lenktynininko pasiektų rezultatų, pvz., kad dalyvautų 2008 m. sezone lenktynininkas Kimi Räikkönen (Ferrari) turėjo sumokėti 230 000 , Lewis HamiltonMcLaren ir Fernando Alonso (Renault) – 228 000 €. Mokesčio formulė yra tokia: mokama 10 000 € plius po 2000 € už kiekvieną prieš tai sezone pasiektą tašką.

Reikalavimai kandidatui[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kad gautų superlicenciją, pilotas jau anksčiau turi turėti A lygio varžybų licenciją ir atitikti tam tikrus FIA iškeltus reikalavimus. Reikalaujama, kad pilotas būtų tapęs čempionu bet kurioje žemesnėje lygoje, pvz., Formulė 3 ar GP2 (geriau žinomą Formulė 3000 vardu) arba būtų pasiekęs gerus rezultatus kelerius metus iš eilės. Pavyzdžiui, pilotas penkis kartus iš eilės finišavęs trijose pirmose vietose per dvejus metus GP2 čempionate gali gauti superlicenciją.

Be to, pilotai, kurie yra lenktyniavę IndyCar čempionate (JAV vykstančios lenktynės), gali gauti superlicenciją, jei yra finišavę sezone tarp pirmų šešių pilotų. Tai leidžia Amerikos lenktynininkams iš karto patekti į Formulę 1 be privalomo lenktyniavimo žemesnėse lygose. Yra išimčių, kuomet FIA komisija slaptu balsavimu gali nuspręsti, ar išduoti superlicenciją pilotui, kuris tėra nuvažiavęs 300 km lenktynių greičiu su tam tikru bolidu bandymuose.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]