Super Mario Bros.

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Super Mario Bros.
Kūrėjas Nintendo R&D4
Leidėjas Nintendo
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius Koji Kondo
Išleidimo data NES
JP 1985 m. rugsėjo 13 d.
ŠA 1985 m. spalio 18 d.
EU 1987 m. gegužės 15 d.
AUS 1987 m.
Famicom Disk System
JP 1986 m. vasario 21 d.
Gameboy Advance
JP 2004 m. vasario 14 d.
ŠA 2004 m. birželio 2 d.
EU 2004 m. liepos 9 d.
Virtual Console
JP 2006 m. gruodžio 2 d.
ŠA 2006 m. gruodžio 25 d.
EU 2007 m. sausio 5 d.
AUS 2007 m. sausio 5 d.
Žanras (-ai) Platformer
Režimas Vieno ar kelių žaidėjų
Reitingai
Platforma Nintendo Entertainment System / Family Computer, Arcade, Game Boy Advance, Game Boy Color, GameCube, Game & Watch, PC-8801, PlayChoice-10, SNES/Super Famicom, Wii (Virtual Console), Nintendo 3DS (Virtual Console), Wii U (Virtual Console), X1
Versija
Variklis
Platinimas Žaidimo kasetė, optinis diskas, parsisiuntimas internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys

Super Mario Bros. – videožaidimas, išleistas „Nintendo“ kompanijos 1985 m. Nintendo Entertainment System konsolei.

„Super Mario Bros.“ įtrauktas į Gineso rekordų knygą kaip visų laikų perkamiausias žaidimas: iš viso parduota apie 40,24 mln. „Super Mario Bros.“ kopijų,[1]. Super Mario Bros. atnešė didelę sėkmę Nintendo Entertainment System konsolei ir ją labai išpopuliarino.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1983 m. per video žaidimų nuosmukį Shigeru Miyamoto sukūrė žaidimą „Mario Bros“. Šis žaidimas išgarsino personažą – italą santechniką Mario (bei jo jaunesnįjį brolį dvynį Luigi) ir jis tapo „Nintendo“ talismanu. Po dvejų metų Mario ir Luigi pasirodė populiariausiame kada nors sukurtame žaidime „Super Mario Bros.“. Žaidimas padarė didelį lūžį videožaidimų pasaulyje ir pakeitė visą šių žaidimų supratimą.

Žaidimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai platformer žanro žaidimas. Žaidėjas valdo italų santechniką Mario (antrasis žaidėjas valdo Luigi). Pagrindinis žaidimo tikslas – įveikti visus Grybų karalystės lygius, pakeliui pašalinant drakono Bowser parankinius, o vėliau ir jį patį, taip išgelbstint princesę ir visą Grybų karalystę. Mario dažniausiai atakuoja tiesiog užšokdamas ant priešo. Paėmęs ugnies gėlę Mario gali šaudyti ugnies kamuoliais, tačiau šie ne visada veiksmingi.

Visą žaidimą sudaro 8 pasauliai, kurių kiekvienas dar suskaidytas į keturis lygius, taigi iš viso žaidimą sudaro 32 lygiai. Žaidime yra 4 skirtingi lygių tipai:

Pasaulis Paveikslėlis
Išorinis pasaulis
Požemis
Povandeninis lygis
Pilis

Kiekvieno pasaulio ketvirtasis lygis yra pilies lygis, kurio pabaigoje laukia piktasis drakonas Bowser. Jį nugalėti galima dviem būdais:

  1. Peršokus per jį ir tilto gale nuleidus kirvį, kuris nukerta grandinę ir Bowser su tiltu nugramzdina į lavą.
  2. Nušauti Bowser su ugnies kamuoliais, tačiau tam Mario turi būti ugninis, t. y. pasiėmęs ugnies gėlę.

Kiekvieną kartą Bowser įveikti vis sunkiau. Pirmuose septyniuose pilies lygiuose nugalėjus Bowser yra išgelbėjamas grybažmogis Toad, kuris pasako, jog princesė yra kitoje pilyje. Galiausiai 8-4 lygyje nugalėjus Bowser yra išvaduojama princesė. Tikslas pasiektas, bet žaidimas galutinai neužsibaigia – žaidimas pradedamas vėl nuo 1-1 lygio, tačiau lygiai šiek tiek sudėtingesni.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vardas Aprašymas
Mario Pagrindins žaidimo veikėjas – daužantis plytas ir valgantis grybus italų santechnikas, kuris bando išgelbėti princesę ir nugalėti Bowser. Suvalgęs grybą jis išauga kelis kartus, paėmęs ugninę gėlę gali šaudyti ugnies kamuoliais.
Luigi Mario brolis dvynys. Visiškai toks pats, kaip ir Mario. Juo žaisti gali tik antrasis žaidėjas.
Bowser Didysis Mario priešas drakonas, galintis spjaudyti liepsnas, užgrobęs Grybų karalystę. Sutinkamas tik pilyse.
Princesė Peach Grybų karalystės princesė, Mario mylimoji, kurią pagrobė Bowser. Ji yra tik 8-4 lygyje, kai visas žaidimas įveiktas.
Goomba Rudas mažas Mario priešas – bekūnis, bukas padaras, turintis tik galvą ir kojas, žaidime nematantis duobės ir nuolat į ją įkrintantis. Nugalimas užšokus ant jo arba nušovus ugnies kamuoliu.
Koopa Troopa Vienas iš priešų. Paprastas vėžlys, dažnai vadinamas tiesiog Koopa. Jį nugalėti galima dviem būdais. Pirmasis – nušovus jį ugnies kamuoliu. Kitas būdas sunkesnis: užšokus ant Koopa, šis sulenda į kiautą, tada kiautą galima nuspirti į duobę, tačiau lekiantis kiautas gali sužeisti ir patį Mario.
Raudonasis Koopa Troopa Paprastas vėžlys, kaip ir Koopa Troopa, tačiau skiriasi tuo, kad paprastas Koopa Troopa įkrenta į duobę, o Raudonasis Koopa Troopa priėjęs prie skardžio apsisuka ir nueina kita kryptim.
Koopa Paratroopa Paprastas Koopa Troopa, tik su sparnais, gebantis skrajoti aukštyn ir žemyn ore, į kairę ir į dešinę (tik 7-3 lygyje) arba aukštai šuoliuoti žeme. Užokus ant jo, šis praranda sparnus ir tampa paprastu Koopa Troopa.
Lakitu Debesėlyje įsitaisęs, ore skraidantis vėžlys (Koopa Troopa). Iš savo debesies jis mėto Spiny (žr.žemiau). Jis persekioja Mario viso lygio metu (pasirodo tik keliuose lygiuose). Lakitu galima nugalėti su ugnies kamuoliu arba ant jo užšokus, tačiau tai galima padaryti tik užšokus ant aukštos platformos, nes Lakitu skraido pačiame ekrano viršuje.
Spiny Mažas raudonas spygliuotas vėžlys, kurį išmeta Lakitu iš debesėlio – atskirai vienas pats jis žaidime nepasirodo. Spiny galima nugalėti tik ji nušovus, nes bandydamas ant jo užšokti Mario susižeis.
Piranha Plant Pavojingas augalas, išlendantis iš vamzdžių (bet niekada neišlenda iš vamzdžio, jei ant jo stovi Mario). Šį augalą nugalėti galima tik su ugnies kamuoliu.
Blooper Mažas baltas kalmaras, esantis tik vandenyje ir persekiojantis Mario. Kadangi jis vandenyje, ant jo negalima užšokti, bet jį galima nušauti ugnies kamuoliu.
Cheep Cheep Įvairių spalvų storalūpė žuvis, sutinkama vandens lygyje, be to, 2-3 lygyje Cheep Cheep šokinėja iš apatinės ekrano dalies, nors lygyje vandens nėra.
Hammer Bros. Dvikojis vėžlys, mėtantis plaktukus. Dažniausiai Hammer Bros. sutinkami poromis. Jie, ko gero, sudėtingiausi priešai (neskaitant Bowser), nes tai vienintelis priešas (neskaitant Bowser), sugebantis šaudyti.
Bullet Bill Didelis šovinys su akimis, kurį iššauna patranka. Jo neveikia ugnies kamuoliai, todėl jį galima nugalėti tik ant jo užšokus.
Buzzy Beetle Didelis juodai pilkas vabalas stipriu šarvu, kurio neveikia ugnies kamuoliai. Buzzy Beetle galima nugalėti tik ant jo užšokus, o vėliau jį nustūmus į duobę.
Toad Toad yra pusiau grybas, pusiau žmogus, sutinkamas pilies lygio pabaigoje (išskyrus paskutinjį lygį) – jis pasako, jog princesė yra kitoje pilyje.

Minusinis pasaulis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minusinis pasaulis

Dėl žaidimo broko perėjus kiaurai sieną yra įmanoma patekti į -1 lygį. Tai povandeninis ir galo neturintis lygis. Į jį galima patekti 1-2 lygyje prie pat išėjimo atbuliniu šuoliu kiaurai perskrodus plytas, taip patenkant į Warp Zone. Šis brokas vėliau buvo ištaisytas „Super Mario All-Stars“ ir „Super Mario Bros. Deluxe“ žaidimuose.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Direktorius: Shigeru Miyamoto
  • Vykdantysis prodiuseris: Hiroshi Yamauchi
  • Direktoriaus asistentas: Takashi Tezuka
  • Kompozitorius: Koji Kondo
  • NAO prodiuseris: Leslie Swan

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]