Lapija

Koordinatės: 67° š. pl. 26° r. ilg. / 67°š. pl. 26°r. ilg. / 67; 26
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Suomijos Laplandija)
Lapija
Lappi
Lappland
Valstybė Suomijos vėliava Suomija
Administracinis centras Rovaniemis
Savivaldybės 21
Gyventojų (2009 m.) 184 000
Plotas 98 984 km²
Tankumas (2009 m.) 1,86 žm./km²
Regioninis paukštis Mėlyngurklė
Regioninis augalas Paprastasis burbulis
Tinklalapis www.laaninhallitus.fi

Lapija (arba Laplandija; suom. Lappi; sam. Lappi; šved. Lappland) – Suomijos regionas, apimantis Suomijai priklausančią Laplandijos dalį. Iki 2009 m. regionas sutapo su to paties pavadinimo provincija. Regionas pietuose ribojasi su Šiaurės Ostrobotnijos regionu, vakaruose su Botnijos įlanka ir Švedija (Norboteno lėnu), šiaurėje su Norvegija (Trumso apskritimi) bei rytuose su Rusija (Murmansko sritimi).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lapijos provincijos (grafystės) herbas

Dabartinės Laplandijos teritoriją sudarė istorinės Laponijos, Ostrobotnijos ir Vesterboteno provincijos. XIX a. nuo Švedijos atskyrus Suomiją, istorinė Laponija buvo padalinta tarp Švedijos ir Suomijos. Suomijos teritorijoje visa dabartinė Lapija buvo administruojama kaip Oulu grafystės dalis.

Atskira Laplandijos provincija (ar grafystė) buvo įkurta 1936 m., atskyrus teritorijas nuo Oulu provincijos. Po Antrojo pasaulinio karo Petsamo ir Salla teritorijos buvo perleistos Sovietų Sąjungai. Administraciškai provincija sutapo su Lapijos regionu (ji ir Alandų salos buvo vienintelės Suomijos provincijos kartu esančios ir regionai).

Provincijos savivaldai atstovavo iš 7 provincinių ministerijų sudaryta valstybinė Laplandijos provincinė valdyba. Laplandijos provincijos herbą sudarė istorinių Laponijos ir Ostrobotnijos provincijų herbai.

2009 m. Suomijoje panaikinus provincijas, panaikinta ir dvigubas Lapijos valdymas. Dabar Lapija yra tik regionas.

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Regionas smulkiau skirstomas į 6 subregionus, kurie dar skirstomi į 21 savivaldybę arba municipalitetą. 21 municipalitetas sudaro 1 regioną, kuris valdomas Laplandijos Regioninės Tarybos (suom. Lapin liitto; šved. Lapplands förbund)

Lapijoje gyvena apie 3,6 % visų Suomijos gyventojų, ir tai yra mažiausiai apgyvendinta Suomijos teritorija. Didžiausi miestai yra Rovaniemis (administracinis centras), Kemis, ir Tornijas. Iš 185 000 gyventojų, 5 % sudaro samiai.

Šiauriausios Laplandijos savivaldybės, kuriose samiai sudaro daugumą, suformuoja Samių juridinę teritoriją. Ši samių organizacija veikia lygiomis teisėmis su provincija.

Laplandijos regionas naudoja istorinės Laponijos herbo variantą.

Laplandijos provincija (kairėje) ir regionas (dešinėje)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvusios Suomijos provincijos (1997-2010 m.)
Alandų salosLaplandijaOuluPietų SuomijaRytų SuomijaVakarų Suomija
Suomijos regionai
Alandai · Kainū · Kiumenlaksas · Lapija · Peijenės Hemė · Pietų Karelija · Pietų Pohjanma · Pietų Savas · Pietvakarių Suomija · Pirkanma · Pohjanma · Satakunta · Šiaurės Karelija · Šiaurės Pohjanma · Šiaurės Savas · Ūsima · Vidurio Hemė · Vidurio Pohjanma · Vidurio Suomija


67° š. pl. 26° r. ilg. / 67°š. pl. 26°r. ilg. / 67; 26