Didžioji seksta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sumažintoji septima)
didžioji seksta
Inversijamažoji tercija
Pavadinimas
Santrumpad6
Dydis
Pustonių skaičius9
Intervalo klasė3
Racionalusis intervalas5:3, 12:7, 27:16[1]
Centai
Lygioji temperacija900
Ketvirtis tono900[2]
Racionalioji intonacija884 arba 933

Didžioji seksta – didesnysis iš dviejų muzikinių intervalų, apimančių šešis diatoninės gamos laipsnius. Kitas toks intervalas yra mažoji seksta. Didžioji seksta yra sutrumpintai žymima M6, o jai priešingas intervalas yra mažoji tercija. Dažniausiai šis intervalas sutinkamas minoriniuose akorduose tarp trečiojo laipsnio ir aukštesnės pagrindinės natos.

Racionaliojoje intonacijoje didžioji seksta dažniausiai atitinka dažnių santykis 5:3, tuo tarpu lygiojoje temperacijoje didžioji seksta yra lygi devyniems pustoniams ir yra didesnė už racionaliąją 0,91 %. Didžiąją ir mažąją sekstą sudaro santykiai tarp dviejų Fibonačio skaičių, atitinkamai 5:3 ir 8:5, o aukso pjūvis yra tarp šių sekstų.

Sekstos, kaip ir joms priešingos tercijos, yra laikomos vienais iš įdomiausių ir dinamiškiausių sąskambių. Didžioji seksta yra laikoma vienu iš labiausiai konsonuojančių intervalų.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jan Haluska, The Mathematical Theory of Tone Systems. New York: Marcel Dekker; London: Momenta; Bratislava: Ister Science, 2004, p. 23.
  2. Rytis AmbrazevičiusSeksta. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXI (Sam–Skl). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2012
  3. Costa M., et al. Psychological Connotations of Harmonic Musical Intervals. Psychology of Music, 2000. p. 4–28.