Sudanas (regionas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vakarų Sudano savanų zona
Rytų Sudano savanų zona

Sudanas (ar.: بلاد السودان bilâd as-sûdân – „juodųjų žemė“) – geografinis regionas Afrikoje, besidriekiantis nuo Atlanto vandenyno iki Etiopijos aukštikalnių. Tai – plati juosta, pereinanti per dabartines valstybes, tokias kaip Senegalas, Gambija, Gvinėja, Malis, Burkina Fasas, Dramblio Kaulo Krantas, Gana, Togas, Beninas, Nigerija, Nigeris, Kamerūnas, Čadas, CAR, Sudanas. Pastaroji pavadinta tuo pačiu vardu, bet užima tik labai nedidelę dalį geografinio Sudano.

Sudano kraštovaizdis (Gambija)

Šiaurėje jis pereina į tranzitinę Sahelio gamtinę zoną už kurios yra Sacharos dykuma, o pietuose – į tranzitinę retmiškių zoną, už kurios yra džiunglės.

Sudanui būdingas savanų klimatas. Jis gauna daugiau kritulių, nei Sahelis, todėl žolė čia ilgesnė, ir žemė derlingesnė, įgalinanti verstis žemdirbyste.

Sudanas nėra geografiškai vieningas. Į dvi dalis jį skiria Kamerūno aukštikalnės, kurios suformuoja Rytų Sudaną ir Vakarų Sudaną. Sudanas gali būti dalinamas ir pagal upių baseinus. Tokiu atveju jame išskiriami Nigerio, Čado ir Nilo baseinai.

Kultūriškai Sudano regionas yra taip pat labai įvairus. Vietos gamtinės sąlygos lėmė aukštos ikikolonijinės kultūros susiformavimą ir suklestėjimą. Tai – vadinamoji Sahelio civilizacija.