Subahas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Akbaro įkurti ir keli vėlesnieji subahai

Subahas (subah) – provincija, pirmo lygio administracinis vienetas, naudotas Indijos subkontinente, Mogolų imperijoje nuo 1572 m. Subaho vietininkas vadinosi subahdar. Subahai dalinosi į rajonus sarkar, šie – į pargana ir mahal.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Subahai buvo įkurti imperatoriaus Akbaro, kuris 1572–1580 m. išsiplėtusioje imperijoje įvykdė administracinę reformą. Jis įkūrė 12 subahų: Kabulas, Lahoras, Multanas, Adžmeras, Gudžaratas (sostinė Ahmedabadas), Delis, Agra, Malva (sostinė Udžainas), Avadhas, Alahabadas, Biharas (sostinė Patna), Bengalija (sostinė Radžmahalis).

Akbarui prijungus naujas sritis, buvo įkurti dar trys Sabahai, tokiu būdu jų skaičių išplečiant į 15: Beraras (1596, sostinė Eličpuras), Khandešas (arba Dandešas, 1601), Ahmadnagaras (1636, kitaip Daulatabadas, Aurangabadas).

Džahangyrui (1605–1627) valdant, įkurti dar du sabahai, tokiu būdu jų tapo 17. Orisa atskirta nuo Bengalijos.

Džahanšacho (1628–1658) laikais kai kurie sabahai buvo padalinti, ir galutinis jų skaičius išaugo iki 22. Nuo Beraro buvo atskirta Telangana, o 1657 m. ji įjungta į Zafarabadą; Kašmyras buvo atskirtas nuo Kabulo, Thatta (Sindhas) – nuo Multano, Bidaras nuo Ahmadnagaro. Kurė laiką kaip atskiras subahas egzistavo Kandaharas, bet jis atiteko Persijai 1648 m. Tuo metu Agra pervardinta Akbarabadu, o Delis – Šahdžahanbadu.

Aurangzebas (1658–1707) išplėtė imperiją, ir pridėjo du naujus subahus: Bidžapurą (1686 m.) ir Golkondą (Haidarabadą, 1687 m.). Tokiu būdu jo laikais buvo 21 subahas: Kabulas, Kašmyras, Lahoras, Multanas, Delis, Agra, Avadhas, Illahabadas, Biharas, Bengalija, Orisa, Malva, Adžmeras, Gudžaratas, Beraras, Khandešas, Aurangabadas, Bidaras, Thatta, Bidžapuras, Haidarabadas.

Paskutinysis subahas pridėtas 1710 m., valdant Bahadur Šah. Tai buvo Arkotas. XVIII a. viduryje Mogolų imperijai subyrėjus, dauguma subahų paskelbė nepriklausomybę arba buvo integruoti į Maratų, Duranių imperijas. Paskutinieji Mogolai tevaldė vienintelį subahą – Delį.