Straubliniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Proboscidea

Dinoterijas (Deinotherium sp.)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Amniotai
( Amniota)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Straubliniai
( Proboscidea)

Straubliniai (Proboscidea) – stambių sausumos žinduolių būrys, kuriai priklauso dramblinių (Elephantidae) šeima. Straubliniams priklausė tokie išnykę gyvūnai kaip mastodontai ar mamutai.

Būdingiausias bruožas – ilgas straublys, kuris susiformavo susiliejus nosiai su viršutine lūpa. Straubliu drambliai laužo šakas, apčiuopia ir pakelia daiktus, paduoda į burną maistą, siurbia ir šlakstosi vandeniu, užuodžia kvapus. Straublinių kojos stulpiškos, penkiapirštės, su mažomis kanopėlėmis. Padus dengia stangrus jungiamasis audinys, todėl geba tyliai vaikščioti. Oda stora, beveik be plaukų. Dantų sistema labai pakitusi – viršutiniame žande turi porą stambių durklų. Jie be šaknų, nuolat auga ir beveik neturi emalio. Tai pakitusi antroji pastoviųjų kandžių pora. Ji išauga vietoje anksti iškrintančių pieninių kandžių. Iltinių dantų straubliniai išvis neturi. Skruostiniai dantys pritaikyti pertrinti augalinį maistą, sudaryti iš aukštų emaliu padengtų dentino plokštelių, kurių tarpai užpildyti cementu. Per gyvenimą kiekvienoje burnos pusėje dramblys jų turi po 6 viršutinius ir 6 apatinius, tačiau jie prasikala skirtingu metu ir vienu sykiu funkcionuoja ne daugiau nei 2 (jaunikliams kartais 3) krūminiai dantys. Jaunikliai turi porą nedidelių ir nesudėtingų dantų, o vėliau išdygstantys dantys vis didesni ir sudėtingesni. Paleontologai nustatė, kad pirmieji 3 skruostiniai dantys (prieškrūminiai) priklauso pieninių generacijai ir tik 3 paskutiniai yra tikri krūminiai[reikalingas šaltinis]. Skirtingai nuo kitų žinduolių, drambliams būdinga horizontali dantų kaita – susidėvėjus priekiniam, jį išstumia į priekį slenkantis tolesnis dantis, o už jo ima kaltis naujas. Paskutinis krūminis dantis prasikala tik 30 metų, o sudilęs iškrenta drambliui sulaukus daugmaž 65 metų [1]. Apytiksliai tiek jie ir gyvena. Viso turi 26 dantis. Dramblių smegenys gerai išsivysčiusios. Lytiškai jie subręsta 10-16 metų. Nėštumas trunka 18-22 mėnesius. Gimsta 1 jauniklis, sveriantis apie 100 kg. Patelės krūtinės srityje turi porą spenių.

Seniausi straubliniai žinomi iš Afrikos eoceno. Tuo metu tai buvo šerno dydžio žinduoliai, turėję primityvią dantų sistemą (Moeritherium turėjo 36 dantis). Miocene jau buvo paplitę ir Eurazijoje bei Šiaurės Amerikoje, o dar vėliau ir Pietų Amerikoje. Tipiški straubliniai buvo mastodontai, dinoterijai ir tikrieji drambliai. Dabar gyvena tik 3 rūšys.

Sistematika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Mačionis A., Stuburinių zoologija. Vilnius: Mokslas. 1989. 201–211 psl. ISBN 5-420-00277-9
  1. Elephant Information Repository. Dentition Archyvuota kopija 2013-06-27 iš Wayback Machine projekto.