Strateginės vandenyno pajėgos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Strateginės vandenyno pajėgos (pranc. Force océanique stratégique; FOST) − balistinėmis raketomis ginkluotų povandeninių laivų pajėgos, Prancūzijos laivyno dalis. FOST yra vienas iš dviejų Prancūzijos povandeninių laivų pajėgų komponentų (antrasis − atakos povandeniniai laivai) bei Prancūzijos branduolinio sulaikymo pajėgų jūrinis komponentas.

Parengtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Strateginės vandenyno pajėgos bet kuriuo metu turi turėti bent du povandeninius laivus jūroje, kad prireikus šie galėtų smogti branduolinį smūgį.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Inflexible“ − naujausias „Redoutable“ klasės povandeninis laivas, priklausantis FOST.

Prancūzijos Strateginės vandenyno pajėgos buvo suformuotos XX a. 7-tąjį dešimtmetį, kai Prancūzija nutarė turėti savo branduolinio sulaikymo pajėgas. Kūrimas truko 13 metų, nes reikėjo sukurti pakankamai mažus branduolinius reaktorius, kurie tilptų į povandeninius laivus, sukonstruoti ir pagaminti balistines raketas ir branduolines galvutes. Be to, visa tai turėjo būti suderinta povandeniniame laive. 1972 m. buvo sukurtas povandeninis laivas „Redoutable“.

Nuo tada į laivyno sudėtį įrašyti dar 5 balistinių raketų branduoliniai povandeniniai laivai (sous-marin nucléaire lanceur d'engin; SNLE). 1996 m. prezidentas Žakas Širakas nutarė, kad Strateginės vandenyno pajėgos turės keturis balistinių raketų povandeninius laivus. Šis dydis buvo palaikomas pašalinant iš laivyno sąrašų senuosius „Le Redoutable“ klasės povandeninius laivus, dalį jų pakeičiant naujesniaisiais „Le Triomphant“ klasės povandeniniais laivais.

Strateginių povandeninių laivų bazė yra Île Longue pusiasalyje netoli Bresto uosto. Iki 2000 m. pajėgų vadavietė buvo Hujus (Ivlino departamente), po to buvo perkelta į Brestą.

Vadovavimo grandinė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Administracinė vadovavimo grandinė tvarko pajėgų paruošimą užduotims ir pavaldi laivyno štabo viršininkui (chef d'état-major de la marine; CEMM).

Operacinė vadovavimo grandinė tvarko pajėgų panaudojimą ir saugumą. Ji pavaldi ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkui (chef d'état major des armées; CEMA). Strateginių vandenyno pajėgų vadas (ALFOST) yra atsakingas už povandeninių laivų maršrutų planavimą, vadovavimą jiems jūroje, įsakymų jiems perdavimą.

Galią įsakyti paleisti balistines raketas su branduoliniais užtaisais turi tik Prancūzijos prezidentas. Prezidentą nuolat lydi karininkas su lagaminėliu, kuriame yra įranga, reikalinga leisti branduolinių raketų paleidimą.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]