Stividoras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dokininkų brigada konteineriniame laive

Stividoras (angl. Stevedore, iš isp. estibador 'krovėjas') – asmuo, atstovaujantis uosto administracijai ir darbų vykdytojui laive, esančiame prie krovininės krantinės. Stividoras yra laivų pakrovimo ir iškrovimo uostuose tvarkytojas:[1] organizuoja laivų priėmimą, švartavimą, juose esančių įvairių krovinių iškrovimą ar pakrovimą, vadovauja krovos darbams, pildo laivo atplaukimo-išplaukimo ir krovinių dokumentaciją, krovos darbų paskyras.

Žodis „stividoras“ yra kilęs iš isp. estibador arba port. estivador 'laivų krovikas', paplitusio per šių šalių jūreivius. Šios profesijos atstovai turi ir savus pavadinimus, priklausomai nuo šalies ir vietos: dockworker, docker („doko darbininkas, dokininkas“) D. Britanijoje, longshoreman („žmogus prie kranto“) JAV, Kanadoje. JAV stividorais laikyti krovėjai, dirbę laive su kėlimo kranais.

Tarp buriuotojų yra žinoma stividoro mazgo (stevedore knot) rišimo technika,[2]

Pareigos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stividoro mazgas

Stividoras yra susipažinęs su uosto ir jame dirbančių krovos įmonių struktūra, krovos įrenginiais, krovinių sandėliavimo taisyklėmis, laivų, geležinkelio vagonų ir autotransporto priemonių įranga. Jis yra atsakingas už pakrovimo–iškrovimo darbų technologiją, laivų aptarnavimo grafiko vykdymą, už neplanines laivų ir krovininių įrenginių prastovas, už uosto darbininkų užimtumą. Stividoras turi teisę sustabdyti darbą, jei nustatoma, kad yra pažeista darbų tvarka laive. Jis privalo iškilusias problemas suderinti su laivo kapitonu. Stividoras tvarko laivo stovėjimo laiko apskaitą, suderina įrašus su laivo kapitonu.

Stividoriniai darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Už perkraunamų ir sandėliuojamų uosto terminale krovinių saugumą ir kokybę atsakinga stividorinė kompanija. Kadangi uostas pirmiausia yra skirtas kroviniams perkrauti iš vienų transporto sistemų į kitas, todėl didžiausią įtaką uostų darbo efektyvumui ir vystymui turi stividorinės kompanijos. Laivo pakrovimui ir iškrovimui uosto krantinėje vadovauja stividoras. Stividoriniai darbai apima organizacinių ir techninių priemonių visumą uoste, kai užtikrinamas savalaikis laivų iškrovimas-pakrovimas. Prieš krovos darbų pradžią laive patikrinama krovininių patalpų ir perkrovimo priemonių būklė, o prieš pradedant iškrovimo darbus – krovinių išdėstymas ir būklė. Krovos darbai atliekami pagal sudarytą darbų planą, užtikrinantį našų uosto krovikų ir krovimo mechanizmų darbą, prisilaikant laivo technologinės aptarnavimo schemos. Tuo tikslu prie laivo borto laiku paduodami geležinkelio vagonai, automobilinio transporto priemonės, mechanizmai ir medžiagos tvirtinti kroviniui laive.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]