Steponas Gailevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ukrinų koplystulpis baudžiavos panaikinimui atminti; autorius S. Gailevičius
S. Gailevičiaus sukurtas antkapinis paminklas Ukrinų kapinėse

Steponas Jonas Gailevičius (Gailius, Gailis, Gaileiczi, 1815 m. gruodžio 27 d. Kukiuose, Židikų valsčius1885 m. gegužės 25 d. ten pat, palaidotas Ukrinuose) – Lietuvos skulptorius, tautodailininkas, liaudies menininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyveno ir kūrė Ukrinuose. Iš akmens kalė akmeninius koplytstulpius, antkapinius paminklus, skulptūras. Dirbo akmenskaldžiu, laisvalaikiu daugiausia iš granito kalė skulptūras, paminklus, t. p. drožė iš medžio. Skulptūros sudėtingos kompozicijos, panašios į baroko sakralinių paminklų puošybos (Šv. Barboros skulptūra, XIX a. pab.). Sukūrė akmeninių koplytstulpių kovotojams dėl baudžiavos panaikinimo Ukrinų kapinėse, 1861 m., antkapinių paminklų (I. Intos antkapinis kryžius Židikų kapinėse, 1861 m.) ir plokščių (S. Liutiko antkapiui Ukrinų kapinėse, XIX a. vid.) su dailiomis raidėmis, sraigės motyvo ornamentais. Jo kūryba turėjo įtakos medinių memorialinių paminklų kūrėjams. Iki šių dienų jo darbų yra išlikę Ukrinų ir Grūstės kapinėse, Židikų apylinkėse.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Neringa MarkauskaitėSteponas Gailevičius. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 327 psl.