Steponas Žiupsnys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Steponas Žiupsnys. Iš Aušros muziejaus fondų. Retušuota

Steponas Žiupsnys (1870 m. spalio 30 d. Gudžiūnuose – 1905 m. balandžio 9 d. Šiauliuose) – knygnešys, visuomenės veikėjas, revoliucinio judėjimo dalyvis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokėsi Šiaulių gimnazijoje. 1893 m. už revoliucinę veiklą ištremtas į Saratovą. Grįžęs 18991900 m. už socialdemokratinę veiklą ištremtas į Liepoją, ten dalyvavo lietuvių tautiniame judėjime.

Kuršas tuo metu buvo ne Šiaurės Vakarų kraštas, kaip Lietuva, skyrėsi ir administracinė tvarka, ir politika, todėl lietuviai galėjo veikti laisviau. Per Liepoją ėjo svarbus draudžiamos spaudos tranzito kelias. Vienas jo organizatorių buvo St. Žiupsnys. Bet, kai iš Marijampolės buvo perkeltas žandarų viršininkas rotmistras Andrejus Vonsiackis, prasidėjo lietuvių persekiojimas, suėmimai ir trėmimai. Buvo suimti Liudas Vaineikis, Jonas Ambrozaitis, Tomas Stonis. Suimtas, tardomas ir St. Žiupsnys. Tik Jonas Biliūnas sugebėjo pabėgti.

Vėliau Gubernijoje dirbo Vladimiro Zubovo įmonės buhalteriu. Padėjo Jonui Jablonskiui rinkti tautosaką, kai šis Šiauliuose dirbo gimnazijos mokytoju. Draugijos „Atžala“ narys, slapyvardis Sauja S-ja.

Nušautas žandarų. Šiaulių kapinėse visuomenės, daugiausia Gubernijos darbininkų lėšomis pastatytas paminklas su Juozo Griniaus sueiliuotu užrašu:

Laisvamani darbštus,
Ilsėkis čia ramiai.
Nenuveiktus darbus
Nuveiks tavo draugai.