Statybinės atliekos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Statybinių atliekų surinkimas į konteinerį
Didmaišis su izoliacinės medžiagos atliekomis
Statybinės šiukšlės prie renovuojamo pastato

Statybinės atliekos – tai statybos ir griovimo metu susidarančios įvairių statybinių medžiagų atliekos: betonas, plytos, mineralinė, akmens ir stiklo vata, gipso ir izoliacinės medžiagos, ruberoidas, plastikas, stiklas, pakuočių popierius ir kartonas, sukietėję dažai ir lakai, jais dengti paviršiai, keramikos gaminiai, šiferis, putų polistirolas, statybiniai blokeliai, linoleumas ir kitos grindų dangos, medienos gaminių dalys, namų ūkio santechnikos įrenginiai (vonios, kriauklės, praustuvai ir kt.).

Lietuvoje galioja LR aplinkos ministerijos 2006 m. gruodžio 29 d. Nr. D1-637 nutarimu patvirtintos „Statybinių atliekų tvarkymo taisyklės“.

Smulkios atliekos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Statybinės atliekos, susidarančios atliekant smulkius patalpų statybos (griovimo) ar remonto darbus, kuriems vykdyti teisės aktų nustatyta tvarka nėra privalomas statybos leidimas ar rašytinis pritarimas statinio projektui, paprastai atsiduria bendrame komunalinių atliekų sraute. Tokias atliekas draudžiama mesti į mišrių komunalinių ar pakuočių atliekų konteinerius ar palikti šalia jų. Šios atliekos turi būti pristatomos į ddidelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Vidutinės ir stambios atliekos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidutinių ir stambių įmonių statybines ir griovimo atliekas, kurios susidaro statant, rekonstruojant, remontuojant ar griaunant statinius, kai tokiems darbams reikalingas statybos leidimas ar rašytinis pritarimas statinio projektui, tvarko atliekų tvarkytojai, nustatyta tvarka turintys teisę teikti tokių atliekų tvarkymo paslaugas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu patvirtintomis Statybinių atliekų tvarkymo taisyklėmis, pagal individualias sutartis. Tokiais atvejais privaloma sudaryti sutartį su statybines atliekas renkančia įmone, kuri už nustatytą mokestį šias atliekas pristato į regioninį sąvartyną. Atliekų savininkas gali ir pats pristatyti statybines atliekas į sąvartyną, sumokėdamas nustatytą mokestį.

Pavojingos atliekos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Statybinės ir griovimo atliekos, užterštos pavojingomis atliekomis, pvz. šiferis ar kitos asbesto turinčios atliekos, privalo būti atskirtos nuo kitų komunalinių atliekų jų susidarymo vietoje, sudėtos į patvarius maišus ar dėžes. Jos priimamos regioniniame sąvartyne už nustatytą mokestį.

Atliekų išvežimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Statybinių atliekų surinkimo ir išvežimo paslaugomis naudojasi statybos rangovai, pramonės įmonės, bendrovės, atliekančios savo biuro patalpų remontą, renovaciją, taip pat gyventojai, sukaupę didelį kiekį tokių atliekų. Tokioms atliekoms kaupti paprastai pastatomi įvairaus dydžio konteineriai, kurie yra pritaikyti atliekas krauti rankomis ir mechanizuotai. Naudojant konteinerius, darbo vieta lieka tvarkinga ir švari, nereikia papildomai rūpintis atliekų perkrovimu iš kaupimo vietos į talpas išvežti, išvengiama transportavimo problemų. Specializuotos bendrovės gali išvežti statybines atliekas iš pramonės ir statybos objektų ypač dideliais kiekiais. Atliekoms rinkti ir pervežti naudojamos įvairaus dydžio talpyklos:[1]

  • 1–2 m³ didmaišiai,
  • 7–10 m³ konteineriai
  • 18 m³ konteineriai
  • 28 m³ preskonteineriai
  • 18 m³ preskonteineriai

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]