Stasys Daugirdas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Stasys Daugirdas
Daugirdai (giminė)
Daugirdų giminės herbas Gulbė
Daugirdų giminės herbas Gulbė
Gimė 1951 m. vasario 20 d. (73 metai)
Norilskas, Rusija
Tėvas Tadas Daugirdas
Motina Valentina Minina
Sutuoktinis (-ė) Nadežda Daugirdienė
Vaikai Viktorija, Dorianas
Veikla Lietuvos gitaristas, pedagogas, autorius
Alma mater Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Stasys Daugirdas (g. 1951 m. vasario 20 d. Norilske, Rusijoje) – žymus Lietuvos gitaristas atlikėjas, dainų tekstų autorius, kompozitorius, muzikinės grupės „Gėlių vaikai“ įkūrėjas ir vadovas, pedagogas, knygų autorius.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stasys Daugirdas – žymus Lietuvos džiazo ir pop-muzikos atlikėjas gitaristas, septintajame dešimtmetyje Lietuvoje populiarių dainų ir šiuolaikinių instrumentinių kūrinių kompozitorius. Nuo 1967 m. aktyvus Lietuvos hipių judėjimo dalyvis.

1969 m. kartu su Viačeslavu Doroninu - mušamieji, Vladimiru Kudikovu – klavišiniai ir Valerijumi Osipovu - bosinė gitara, įkūrė lietuviško roko grupę „Gėlių vaikai“. Pirmasis oficialus grupės koncertas įvyko 1969 m. kovo 8 d. Tarptautinės moters dienos proga Lietuvos Radijo ir televizijos centre, Vilniuje. Netrukus po to grupė dalyvavo Vilniaus saviveiklinių kolektyvų apžiūroje ir tapo laureatais. Grupės repertuare buvo apie 50 autorinių dainų, daugiausiai tai buvo S. Daugirdo eilės ir muzika. 1969 m. Žinijos darugijos salėje, Vilniuje, įvyko S. Daugirdo autorinių dainų koncertas. „Gėlių vaikai” koncertuodavo po du-tris kartus kas mėnesį, koncertai vykdavo Vilniaus profsąjungų rūmuose, Vilniaus sporto rūmuose, Vilniaus universitete, Kauno koncertų salėse. 1972 m. Vilniuje įvyko pirmasis underground roko festivalis, S. Daugirdas buvo vienas jo iniciatorių ir dalyvių.

„Gėlių vaikai“ iširo 1976 metais, tačiau S. Daugirdas nenutraukė savo muzikinės ir kūrybinės veiklos, tęsė koncertinę veiklą kartu su patyrusiais Lietuvos muzikantais, tokiais, kaip Leonidas Meldažis – klavišiniai, Jonas Taločka – mušamieji, Zenonas Pašiulys - bosinė gitara, Arūnas Šlaustas - klavišiniai, Algis Frankonis - mušamieji, Sigitas Giedraitis – klavišiniai, Artūras Anusauskas – klavišiniai, Aleksandras Belkinas – vokalas ir lūpų armonikėlė, Sergejus Sopelevas-Vysocki – bosinė gitara, ir kt.

Stasys Daugirdas pradinį muzikinį išsilavinimą įgijo namuose, iš močiutės - Janinos Rytvinskaitės-Daugirdienės - profesionalios pianistės, Lietuvos valstybinės konservatorijos dėstytojos. 1981 m. Stasys Daugirdas baigė neakivaizdines studijas prof. Eduardo Balsio klasėje, Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), įgijo kompozitoriaus specialybę, diplominio darbo tema - Kvartetas, panaudojant lietuvių liaudies dainų melodiką.

S. Daugirdas dėsto gitaros specialybę nuo 1975 metų. Jis ruošė studentus Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Nuo 1980 metų S. Daugirdas dėsto ir džiazo teoriją bei kompoziciją. Jo mokiniai – garsiausi Lietuvos gitaristai atlikėjai ir kūrėjai [2]. Paminėtini yra Igoris Berinas iš grupės „Hiperbolė“, Virgilijus Jutas iš grupės „Blues Makers“, džiazininkas Juozas Milašius, gitaristas Giedrius Klimka iš grupės „Blues Cats“, lietuvių pramogų verslo veikėjas Algis Ramanauskas–Greitai iš grupės „SSG“, gitaros solistė Rūta Dirsytė, vokalistė ir gitaristė Anna Polukord, kompozitorius Jonas Jurkūnas, gitaristas ir dėstytojas Gena Radiul, aktorius Gediminas Adomaitis.

S. Daugirdas išvertė iš anglų į lietuvių kalbą daug metodinės džiazo literatūros, tarpe jų ir pasaulyje labai populiari, bet Lietuvos skaitytojų vis dar nesulaukta knyga – „Džiazo improvizacija ir harmonija – nuo elementoriaus iki tobulybės“ (Jazz Improvisation And Harmony – Elementary To Advanced), autorius Alan Phillips.

2008 m. išleista Stasio Daugirdo knyga „Gitaros pradžiamokslis”, skirta pradedantiems gitaros entuziastams. Ši knyga tinka būti vadovėliu muzikos mokykloje arba pagalbiniu vadovu savarankiškai besimokančiam gitaristui.

2016 m. išleistas Stasio Daugirdo dviejų dalių vadovėlis „Šiuolaikinės gitaros pažinimas: teorija, pratimai, pastabos ir patarimai” - tai daugiametės muzikinės ir pedagoginės patirties išdava. Knygoje pateikiama dėstymo metodika remiasi garsiausiomis JAV džiazo mokyklomis: John Mehegan, David Baker, Jamey Aebersold, William G. Leavitt (Berklee muzikos akademija).

Stasys Daugirdas yra „Lietuvos gitaros rėmimo fondo“ steigėjas ir kuratorius. Taip pat jis yra kasmetinio tarptautinio gitaristų konkurso Vilniuje „Gitarų šėlsmas“ vienas organizatorių.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Stasys Daugirdas. Šiuolaikinės gitaros pradžiamokslis (su CD), Leidėjas: Stasys Daugirdas. – 2008 m. 222 p. ISBN 9955961902-SU
  • Stasys Daugirdas. Šiuolaikinės gitaros pažinimas: teorija, pratimai, pastabos ir patarimai, D. 1: vadovėlis. - Vilnius Trik.lt, 2016, -292 p. ISBN 978-609-95904-0-0
  • Stasys Daugirdas. Šiuolaikinės gitaros pažinimas: teorija, pratimai, pastabos ir patarimai, D. 2: vadovėlis. - Vilnius Trik.lt, 2016, -292 p. ISBN 978-609-95904-1-7

Albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Stasys Daugirdas ir Gėlių Vaikai, Tamsta Audio TA 98 04 01 (01 Apr. 1998). Format: Cassette, Album. Genre: Rock. Style: Blues Rock, Acoustic
  1. „Gėlių vaikai“, dainos teksto ir muzikos autorius S. Daugirdas
  2. „Rauda“, dainos teksto ir muzikos autorius S. Daugirdas
  3. „Saulės!“, dainos teksto autorius A. Venclova, muzikos autorius S. Daugirdas
  4. „Laisvės pavėsy“, dainos teksto ir muzikos autorius S. Daugirdas
  5. „Gėlių meilė“, dainos teksto ir muzikos autorius S. Daugirdas
  6. „Krivis“, dainos teksto autorius J. Marcinkevičius, muzikos autorius S. Daugirdas
  7. „Apgaubia vakaras iš lėto“, dainos teksto autorius J. Marcinkevičius, muzikos autorius S. Daugirdas
  8. „Kadaise žemėj buvo daug velnių“, dainos teksto autorius V. Mačernis, muzikos autorius S. Daugirdas
  9. „Jūratė ir Kąstytis“, dainos teksto autorius A. Venclova, muzikos autorius S. Daugirdas
  10. „Nekankink širdies“, dainos teksto ir muzikos autorius S. Daugirdas
  11. „Gyveno duobkasys kapuos“, dainos teksto autorius V. Mačernis, muzikos autorius S. Daugirdas
  12. „Neklauskit meilės vardo“, dainos teksto autorius P. Širvys, muzikos autorius S. Daugirdas
  13. „Mano Bliuzas“, muzikos autorius S. Daugirdas
  14. „Sena daina“, dainos teksto ir muzikos autorius S. Daugirdas
  15. „Išdykėlis“, muzikos autorius S. Daugirdas
  • Aktorių Trio ir Stasys Daugirdas – Užtrauktukas, (2005 m.) dainos teksto autorius L. Degėsys, muzikos autoriai: K. Smoriginas ir S. Daugirdas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mindaugas Peleckis. Lietuvos rokas: ištakos ir raida, Vilnius: Mintis, 2011. – 608 p. ISBN: 978-5-417-01030-9
  2. Rokas Radzevičius. Lietuvos roko pionieriai. – Vilnius: Vaga, 2012. – 464 p. ISBN: 9785415022885

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Rokas Radzevičius elektroninė enciklopedija „Lietuvos roko pionieriai 1965–1984“.
  • Julius Girdvainis. „Atgimė senosios „Gėlių vaikų“ dainos“. 1991 m.
  • Марк Шлямович. "Стасис Даугирдас и „GĖLIŲ VAIKAI“. Литовский курьер, No 21(169), 1998 gegužė.
  • Jūratė Kuzmickaitė, Arūnas Dambrauskas. „Šventinio uragano vardas – Miesto diena“, Kauno diena, 2002 gegužės 20 d.