Stambiasnapis garnys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ardea sumatrana
Stambiasnapis garnys (Ardea sumatrana)
Stambiasnapis garnys (Ardea sumatrana)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Gandriniai paukščiai
( Ciconiiformes)
Šeima: Garniniai
( Ardeidae)
Gentis: Tikrieji garniai
( Ardea)
Rūšis: Stambiasnapis garnys
( Ardea sumatrana)
Binomas
Ardea sumatrana
Raffles, 1822

Stambiasnapis garnys (Ardea sumatrana) – garninių (Ardeidae) šeimos paukštis. Paukštis paplitęs nuo pietryčių Azijos iki Papua Naujosios Gvinėjos bei Australijos. Jo gyvenvietės yra daugiausia salų, koralinių rifų, mangrovių, didelių upių pakrantės. Kita vertus, retkarčiais jie gali būti aptinkami toli nuo jūros esančiose sekliose kūdrose bei vandens telkiniuose.

Stambiasnapis garnys minta sekliuose vandenyse perdurdamas žuvis ilgu bei smailiu snapu. Medžiodamas paukštis arba laukia nejudėdamas grobio, arba lėtai sėlina auką.

Stambiasnapis garnys yra didelis paukštis ir stovėdamas siekia 115 cm aukščio. Jis yra didesnis nei Rausvasis garnys, į kurį jis panašus išvaizda, nors yra didesnis ir tamsesnis. Plunksnos išorėje yra daugiausia tamsiai pilkos.

Skrydžio metu paukštis yra palyginti lėtas bei skrenda atitrauktu atgal kaklu. Tai yra bendras jo ir baublių požymis, kuris skiria juos nuo gandrų, gervių ir girnovių, bei prailgina jų kaklus.

Plačiai paplitęs po visą didelę savo paplitimo teritoriją, stambiasnapis garnys yra įvertintas kaip „mažiausiai susirūpinimo kelianti rūšis“ IUCN nykstančių rūšių raudonojoje knygoje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]