Sportas Latvijoje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Sportas Latvijoje – Latvijos kultūros dalis. Populiariausiomis sporto šakomis laikomos ledo ritulys, futbolas ir krepšinis. Mažiau populiarūs yra regbis ir tenisas. Geriausiais sportininkais laikomi: ledo ritulininkas Sandis Ozoliņš, futbolininkas Māris Verpakovskis, ieties metikas Jānis Lūsis, dukart olimpinis BMX čempionas Maris Strombergs, NBA krepšininkas Kristaps Porziņģis.

Futbolas Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Latvijos futbolas.

Futbolas Latvijoje buvo populiariausias tarpukariu (1918–1940). 1920 m. buvo įkurta Latvijos futbolo federacija (latv. Latvijas Futbola federācija), kuri buvo atkurta tik iširus TSRS, 1990 m.

Latvijos vyrų futbolo rinktinė dalyvavo 2004 m. Europos futbolo čempionate, bet iškrito po grupių etapo. Daugiausiai įvarčių nacionalinei rinktinei yra įmušęs Māris Verpakovskis (29 įvarčiai).

Ledo ritulys Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Latvijos ledo ritulys.

Populiariausia sporto šaka Latvijoje laikomas ledo ritulys, kuris šalyje pradėtas žaisti nuo 1920-ųjų. Latvijos ledo ritulio lyga įkurta 1931 m., taip pat yra žemesnių divizionų lygų. Latvijos nacionalinė komanda dalyvavo daugelyje pasaulio čempionatų ir 1936 m. olimpinėse žaidynėse.

Kada Latvija buvo užimta Tarybų Sąjungos, narystė IIHF buvo nutraukta. Latvija daug prisidėjo prie ledo ritulio populiarinimo TSRS. Rygos „Dinamo“ buvo vienas iš vienuolikos klubų, kurie žaidė TSRS čempionate 1948 m. Latvių vartininkas Harijs Mellups žaidė pirmose TSRS tarptautinėse rungtynėse.

1975 m. Viktor Hatulev buvo pirmasis žaidėjas, pakviestas žaisti į NHL, bet neatvyko, nes negavo leidimo išvykti.

198788 m. buvo geriausias sezonas Rygos „Dinamo“ klubui, kuris užėmė 3-ąją vietą. Tais metais TSRS elitinė lyga, pagal NHL, įvedė atkrentamųjų sistemą.

2008 m. duomenimis, penkiolika latvių ledo ritulininkų buvo žaidę NHL ir pirmas iš jų buvo Helmuts Balderis, kuris atėjo į Minnesota North Stars komandą būdamas 36 metų. Sandis Ozoliņš, Artūrs Irbe, Sergejs Žoltoks ir Kārlis Skrastiņš taip pat rungtyniavo startinėse sudėtyse. Ozolinšas yra vienintelis Latvijos žaidėjas, kuris laimėjo Stenlio taurę, 1996 m. su Colorado Avalanche klubu. Ozoliņš ir Irbe yra žaidę NHL visų žvaigždžių rungtynėse.

Kiti Latvijos žaidėjai, žaidžiantys NHL: Aleksandrs Kerčs, Grigorijs Panteļejevs, Pēteris Skudra, Viktors Ignatjevs, Herberts Vasiļjevs, Kaspars Astašenko, Raitis Ivanāns, Jānis Sprukts, Harijs Vītoliņš, Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis, Artūrs Kulda, Kaspars Daugaviņš, Zemgus Girgensons, Kristers Gudļevskis, Ronalds Ķēniņš.

2006 m. pasaulio ledo ritulio čempionatas vyko Latvijoje.

Krepšinis Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Latvijos krepšinis.

Latvijoje krepšinis laikomas antra pagal populiarumą sporto šaka po ledo ritulio. Krepšinis čia turi senas tradicijas. Latviai laimėjo 1935 m. Europos krepšinio čempionatą ir buvo 1937 m. Europos krepšinio čempionato šeimininkais.

Krepšinio komanda ASK Rīga dominavo TSRS lygoje XX a. 6 deš. Jānis Krūmiņš, Valdis Muižnieks, Cēzars Ozers ir Maigonis Valdmanis kartu su TSRS rinktine laimėjo sidabro medalius 1960 m. olimpinėse žaidynėse.

2004 m. Andris Biedriņš 11-uoju šaukimu pateko į NBA klubą Golden State Warriors.

Dabar geriausiu Latvijos žaidėju yra laikomas 221 cm vidurio puolėjas Kristaps Porziņģis, kuris 2015 m. 4-uoju šaukimu buvo išrinktas New York Knicks klubui.

Lengvoji atletika Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latvijos lengvaatlečiai yra laimėję medalių olimpinėse žaidynėse. 2008 m. vasaros olimpinės žaidynėse Pekine ieties metikas Ainārs Kovals laimėjo sidabro medalį. Staņislavs Olijars laimėjo sidabro ir aukso medalius 2002 m. ir 2006 m. Europos lengvosios atletikos čempionatuose, 110 m bėgimo su kliūtimis rungtyje. Jeļena Prokopčuka laimėjo Niujorko maratoną 2005 ir 2006 metais.

Latvija, būdama Tarybų Sąjungos sudėtyje, turėjo daug ieties metikų. Ieties metikė Inese Jaunzeme tapo pirmąja Latvijos sportininke, kuri laimėjo olimpines žaidynes. Tą ji padarė 1956 m. olimpiadoje. 1960 m. olimpinėse žaidynėse auksą laimėjo Elvīra Ozoliņa. Ieties metikas Janis Lūsis laimėjo 1968 m. olimpines žaidynes, taip pat tapo keturiskart Europos čempionu. 1987 m. IAAF jį išrinko geriausiu visų laikų ieties metiku.

Regbis Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latvijos regbio federacija (latv. Latvijas Regbija Federacija) buvo įkurta 1963 m., o 1991 m. Latvija tapo IRB nare.

Didžiausias Latvijos pasiekimas – patekimas į 1993 m. 7-regbio pasaulio čempionatą.

Tenisas Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2006 m. tenisas išpopuliarėjo Latvijoje dėl Ernesto Gulbio pasiekimų. Jis pasiekė 2007 m. atvirojo JAV teniso čempionato 4 etapą ir 2008 m. Prancūzijos atvirojo čempionato ketvirtfinalį.

Ukrainoje gimusi, bet Latvijos pilietybę turėjusi Larisa Neiland buvo viena iš geriausių tenisininkių, žaidžiusių dvejetuose. Kartu su Nataša Zvereva ji laimėjo du Didžiojo kirčio čempionatus. Vienetuose ji dukart buvo pasiekusi ketvirtfinalį.

Latvijos teniso komanda dalyvauja Deiviso taurėje nuo 1993 m.

2017 m. Jelena Ostapenko tapo pirmąja Latvijos sportininke, kuri laimėjo Didžiojo kirčio turnyrą.

Dviračių sportas Latvijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latvijos dviratininkai yra vieni geriausių pasaulyje. Latvijos komanda (Artūrs Matisons, Ivo Lakučs, Māris Štrombergs, Artis Zentiņš) laimėjo auksą 2006 m. Europos čempionate. Māris Štrombergs, dukart olimpinis čempionas, laikomas vienu geriausių BMX dviratininkų.

Dviratininkas Romāns Vainšteins laimėjo 2000 m. pasaulio čempionatą.

Kitos sporto šakos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Martins Dukurs – geriausias Latvijos skeletoninkas, šiuo metu pasauliniame reitinge esantis 1-oje vietoje;
  • Oskars Melbārdis – Latvijos bobslėjininkas, kartu su stabdytoju Jānis Miņins laimėjo 2012–13 pasaulio bobslėjaus taurę;
  • Latvijos nacionalinė vyrų bandžio rinktinė pateko į 2015 m. ir 2016 m. pasaulio bandžio čempionatą. Bandis Latvijoje yra viena iš populiaresnių žiemos sporto šakų;
  • Novusas – tautinis žaidimas.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žymiausi Latvijos sportininkai: