Sponsonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
JAV šarvuotlaivis USS Texas (1898 m.). Matyti bortų sponsonai.
Britų tankas Mark II su patrankomis sponsonuose
Australijos lėktuvnešis HMAS „Sydney“ (1949 m.).

Sponsonas – kyšulio pavidalo laivo, orlaivio ar tanko borto dalis, kurioje dažniausiai įtaisyta tam tikra įranga (pvz., patrankos ar kulkosvaidžiai ir kt.). Ties vaterlinija esantys sponsonai didina laivo plūdrumą, hidrociklų ir kanojų sponsonai mažina galimybę apsiversti.

Laivai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sponsonai buvo būdingi ikidrednoutiniams šarvuotlaiviams. XX a. sponsonai būdavo įrengiami lėktuvnešiuose, o sponsonuose įrengiamos zenitinės patrankos.

Stabilizavimo sponsonai laivuose reti, naudojami rečiau negu autrigeriai ar dvifubi korpusai (katamaranuose), nes jų stabilizuojanti geba gerokai prastesnė. Tačiau stabilizavimo sponsonus kartais įrengia modifikuojant senus laivus.

Tankai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sponsonai buvo būdingi ankstyviesiems tankams. Tankų sponsonuose būdavo įtaisomos tanko patrankos ir/ar kulkosvaidžiai. Tokius sponsonus turėjo britų tankai Mk. I – Mk. VIII ir amerikiečių М3 Lee.

Sraigtasparniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sponsonai dažni stambiuose sraigtasparniuose, nes sponsono vidinis tūris gali būti panaudojamas įrengti degalų bakams ar važiuoklei, kurie tuomet neužima vietos fiuzeliažo viduje. Tokie yra sraigtasparniai Sikorsky S-92 ir Bell 222.

Skraidančios valtys ir hidrociklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sponsonus dažnai turi skraidančios valtys ir hidrociklai (vandens motociklai). Jų sponsonai stabdo skersinį užpakalinės hidrociklo (ar lėktuvo) dalies skersinį slydimą (užnešimą) posūkio metu. Šie sponsonai yra plastiko, stiklaplastikio ir metalo plokštės (kiliai), kurios judant tiesiai būna virš vandens, bet sukantis, kai hidrociklas pasvyra, plokštė panyra į vandenį ir ima stabdyti skersinį slydimą. Sponsono dydis priklauso nuo laivo dydžio. Aukštis dažniausiai būna 10 cm, o vidutinis ilgis – 40–50 cm. Dažnai sponsono konstrukcija leidžia jį reguliuoti (keisti aukštį ir horizontalią padėtį). Keičiant aukštį paderinama stabdančioji sponsono geba darant posūkį, o horizontalusis derinimas leidžia keisti vietą, kur veikia stabdančioji jėga. Gerai suderintas sponsonas leidžia žymiai pagerinti hidrociklo judėjimą posūkiuose.