Spjaunu ant tavo kapo (1978 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Spjaunu ant tavo kapo

PavadinimasI Spit On Your Grave
Kilmės šalis JAV
RežisieriusMeir Zarchi
Scenaristas (-ai)Meir Zarchi
VaidinaCamille Keaton
Metai1978
Žanraskriminalinė drama
Trukmė101 min.
Kalbaitalų ir anglų
IMDb įrašas

Spjaunu ant tavo kapo (angl. I Spit On Your Grave , dar žinomas kaip „Day of the Woman“) – 1978 m. sukurtas kontroversiškas kriminalinis filmas apie išprievartautos moters kerštą.

Vos pasirodžiusi juosta buvo uždrausta Airijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Vakarų Vokietijoje ir kai kuriose kitose šalyse, motyvuojant, esą filme „šlovinamas smurtas prieš moteris“.

Australijoje 1982 m. pasirodžiusi cenzūruota versija buvo skirta tik asmenis, sulaukusiems 18 metų, nors 1987 m. ir ją buvo norima visiškai uždrausti. Kanadoje filmas taip pat buvo uždraustas ir tik 1998 m. jį buvo leista demonstruoti kai kuriose valstijose.

2010 m. JAV buvo sukurtas šio filmo perdirbinys, kurio vienas prodiuserių buvo Meiras Zachri. Be „Spjaunu ant tavo kapo“ jis režisavo tik dar vieną filmą.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Camille Keaton – Dženifer Hils
  • Eron Tabor – Džonis
  • Richard Pace – Metju Lukas
  • Anthony Nichols – Stenlis
  • Gunter Kleeman – Endis
  • Alexis Magnotti – Džonio žmona
  • Tammy Zarchi – Džonio duktė

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Jauna pradedanti rašytoja Dženifer apsistoja išnuomotame kotedže paupyje, kur tikisi niekieno netrukdoma kurti apsakymus. Vieno apsilankymo gretimame miestelyje metu į ją dėmesį atkreipia keli vietiniai vaikinai.

Po kurio laiko jie ima naktį plaukioti kateriu ir triukšmauti greta jos kotedžo. Kitą dieną Dženifer, besiilsinčią valtyje, užpuola dviese ir išprievartauja. Ji bando bėgti, slėptis, tačiau ketvertas užpuolikų tarsi žaidžia su ja, tarsi leisdami pabėgti ir vėl sučiupdami. Prievartavimai tęsiasi ir ją nugabenus į kotedžą, kol galiausiai užpuolikai suvokia, kad už nusikaltimą reikės atsakyti. Jie nusprendžia nužudyti Dženifer, tačiau Metju, kuriam jie patiki šią užduotį ir kuriam mergina patinka, palieka ją gyvą, draugams parodęs krauju suteptą peilį.

Po keleto dienų Dženifer, atsigavusi po šoko ir sumušimų, išsirengia į miestelį. Pradžioje ji apsilanko bažnyčioje, kur prašo atleidimo už tai, ką ji ketina padaryti, o po to imasi keršyti savo skriaudikams, neketindama nei vieno palikti gyvo.

Kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Režisierių Meirą Zachrį sukurti filmą paskatino asmeninė patirtis, kuomet jis su draugu ir šio dukra Niujorko parke krūmuose pamatė nuogą sumuštą ir išprievartautą moterį. Parvežę dukrą namo, jie nuvežė moterį į policiją, tikėdamiesi, kad tai pagreitins nusikaltimo tyrimą, tačiau nusivylė jų formaliu požiūriu ir nenoru imtis skubių veiksmų.

Kalbėdamas apie filmą jis tvirtino, kad juostoje parodytas smurtas buvo būtinas norint tikroviškai perteikti visą istoriją, o pagrindinio vaidmens atlikėją Camille Keaton apibūdino kaip „drąsią“, nusprendusią sutikti vaidinti juostoje.[1]

1979 m. Meiras Zachri ir Camille Keaton susituokė, tačiau po 3 metų išsiskyrė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Day of the Woman: EOFFTV Production Notes“. Eofftv.com. 2009-01-01. Suarchyvuotas originalas 2012-04-06. Nuoroda tikrinta 2013-06-05.