Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Spirited Away)
Stebuklingi Šihiros
nuotykiai Dvasių pasaulyje

Pavadinimas千と千尋の神隠し
(Sen to Chihiro no
Kamikakushi
)
Kilmės šalisJaponija
RežisieriusHayao Miyazaki
Prodiuseris (-iai)Toshio Suzuki
Scenaristas (-ai)Hayao Miyazaki
KompozitoriusJoe Hisaishi
VaidinaRumi Hiragi
Miyu Irino
Mari Natsuki
Takashi Naitō
Yasuko Sawaguchi
Metai2001
ŽanrasNuotykių, fantastinis
Trukmė125 min.
Kalbajaponų
PlatintojasToho (Japonijoje)
Walt Disney Pictures
Biudžetas1,9–2 mlrd. ¥[1][2]
Pajamos395,8 mln. JAV dol.[3]
IMDb įrašas

Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje (jap. 千と千尋の神隠し = Sen to Chihiro no Kamikakushi; liet. Sen ir Šihiro paslaptingas dingimas), plačiai žinomas JAV ir kitose anglakalbėse šalyse pavadinimu Spirited Away2001 m. japonų animacinis filmas, sukurtas „Studio Ghibli“ studijos, parašytas ir režisuotas Hayao Miyazaki.

Filme pasakojama 10-metės mergaitės, atsidūrusios paraleliniame dvasių pasaulyje, kuriame jos laukia daugybę išbandymų ir nuotykių, pastangos sugrįžti į realųjį pasaulį ir kartu išgelbėti savo tėvus, kurie buvo burtininkės paversti kiaulėmis.

Tik pasirodęs filmas sulaukė didelės komercinės sėkmės ir labai palankaus kritikų įvertinimo. Filmas tapo populiariausiu visų laikų filmu Japonijoje. Filmo biudžetas siekė apie 19 mln. JAV dolerių, o pasaulyje jis surinko apie 400 mln. JAV dolerių pajamų. Jis vertinamas geriausiu Hayao Miyazaki filmu ir vienu geriausių visų laikų animacinių filmų. 75-ojoje Oskarų teikimo ceremonijoje filmas pelnė Oskarą geriausio animacinio filmo kategorijoje.[4]

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad Taivane esantis Dziufeno miestelis kūrėjams suteikė įkvėpimo piešiant dvasių pasaulį.[5]
Takahašio Korekijo rezidencija Edo-Tokijo architektūros muziejuje po atviru dangumi taip pat įkvėpė Mijadzakį bekuriant dvasių pasaulio pastatus.

„Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ yra filmas visai šeimai. Anot Hayao Miyazaki, filmo herojės Šihiros prototipu tapo jo draugo 10-metė duktė. Filme aikštinga ir nedrąsi mergaitė tampa savimi pasitikinčia, jaučiančia atsakomybę, skiriančia tiesą nuo neteisybės, pasiaukojimą nuo godulio, tvirta asmenybe. Tuo Hayao Miyazaki kovoja prieš nužemintą moters vaidmenį Rytų kultūrose. Norėdama išgelbėti savo žmogiškąją esybę ir neišnykti dvasių pasaulyje, Šihira turi sužadinti savyje geriausius žmogiškuosius jausmus. Kaip kontrastas Šihirai vaizduojami supanašėję, į varles panašūs, godulio apimti dvasių pirties darbuotojai. Pirties valdytoja burtininkė Jubaba pasislėpusi skaičiuoja brangakmenius ir auksą. Jubabos kambariai vaizduojami kaip prabangūs Vakarų kultūros stiliaus ir įrengimo apartamentai. Jos antagonistės, burtininkės Zenibos trobelė, atvirkščiai, kukli ir šilta.

Kuriant filmą paaiškėjo, kad jis gausis daugiau nei 3 valandų ilgumo, todėl daugelį scenų teko priverstinai trumpinti, kad filmo trukmė tilptų į komercinį formatą. Didžioji dalis filmo kurta „Studio Ghibli“ animatorių ranka, o kompiuterinė grafika buvo naudojama saikingai. Kai kuriuos herojus, pvz., kūriko Kamadži padėjėjus, galima pažinti iš ankstesnių Hayao Miyazaki filmų. Filmo muziką sukūrė Joe Hisaishi, atliko Japonijos Naujosios filharmonijos orkestras.[6]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Šihira? Koks nuostabus vardas! Ir priklauso man dabar! – dauguma Šihiros vardą sudarančių hieroglifų pakyla nuo sudaromo kontrakto teksto ir dingsta Jubabos delne. Iš 荻野千尋 lieka tik「千.

Kontrakto pasirašymo scena.


Šihiro Ogino (荻野 千尋 – Ogino Chihiro) yra 10–ties metų mergaitė, kuri su tėvais kraustosi į naują miestą. Nepatenkinta dėl kraustymosi mergaitė zirzia dėl visko, pradedant naująja mokykla ir baigiant gėlių puokšte, gautą kaip išsikraustymo dovaną. Šihiros tėtis, bandydamas surasti trumpesni kelią iki naujųjų namų įsuka į miško keliuką, kuris baigiasi keistu tuneliu. Šihiros tėvai manosi radę apleistą parką, bet iš tikro tai įėjimas į Dvasių pasaulį.

Nesuprasdami kur pateko, Dvasių pasaulyje jie elgiasi (dvasių supratimu) neprideramai ir nubaudžiant Jubabos paverčiami kiaulėmis. Šihirai pavyksta pabėgti, tačiau norint išvengti tokio pat likimo, tenka sudaryti su Jubaba darbo sutartį. Tas darbas kaip reta sunkus ir bjaurus, tačiau būdama bendruomenės narė, ji visgi į gyvulį jau negali būti paversta. Šihira gauna kitą, daug trumpesnį vardą (pažodžiui reiškiantį greičiausiai „0,001“ ).

Ne visi dvasių pasaulio gyventojai yra priešiški. Šihira suranda ir daug padedančių draugų, iš kurių reikšmingiausias greičiausiai yra buvusios (dabar statybininkų užverstos) upės dvasia Haku, vaizduojama kaip skraidančiu drakonu pavirsti gebantis berniukas. Haku tarnauja Jubabai ir negali pasitraukti, nes toji atėmė (privertė užmiršti) ne tik jojo praeitį bet net ir tikrą vardą.

Vykdydamas Jubabos užduotis Haku galop nusikalsta prieš jos seserį Zenibą ir, jos prakeiktas, atsiduria ant mirties ribos. Bandydama gelbėti jai daug padėjusį draugą, Šihira priversta leistis į kelionę vienos krypties traukiniu kuris niekada negrįžta atgal. Šios kelionės tikslas yra nuvykti pas Zenibą prašant atleidimo.

Apsisprendimas minėtai kelionei savaime sulaužo Zenibos prakeikimą Haku, kuris atgauna samonę ir randa kaip priversti Jubabą derėtis dėl Šihiros šeimos išlaisvinimo. Pati Zenibą Šihira sutinka gana draugiškai ir paskui perduoda jos vaduoti atskridusiam Haku. Pakeliui į Jubabos pirtį – rūmus Šihira prisimena praeityje vos nenuskendusi Haku valdomoje upėje ir vizijose mačiusi patį Haku. Žinodamas savo praeitį bei savastį, Haku irgi sugeba mesti darbą pas Jubabą.

Baigiamojoje scenoje, prieš Šihirai ir jos tėvams paliekant dvasių pasaulį, Haku perspėja niekur tunelyje nesidairyti atgal. Mergaitės tėvai iš šios istorijos beveik nieko neprisimena. Tačiau po visų nuotykių dvasių pasaulyje Šihiro dabar kalba jog nauja mokykla jai neturėtų būti problema.

Nepaisant supaprastinimų, filmo siužetas taip ir liko gana sudėtingas. Jame daug įvykių bei veikėjų kurie šioje santraukoje nenurodyti.

Pagrindiniai veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Šihira (arba Sen). 10 metų mergaitė, kuri per tėvų neapdairumą buvo įtraukta į Dvasių pasaulį. Norėdama nebūti paversta kokiu gyviu ji priversta ieškoti darbo piktavalės burtininkės Jubabos valdomoje dvasių pirtyje. Bet čia jos bėdos nesibaigia. Iš jos atimamas tikrasis vardas ir ji pradedama vadinti Sen. Šihira (arba Sen) turi surasti savyje jėgų išsaugoti žmogiškąją savo esybę, surasti kelią namo ir išgelbėti tėvus.
  • Haku. Dvasia-berniukas, burtininkės Jubabos artimas padėjėjas. Jis pirtyje užmiršo savo vardą ir nežino, kodėl tarnauja Jubabai. Haku stengiasi suprasti, kodėl jis padeda Šihirai ir jaučia, kad tai susiję su jo užmirštąja praeitimi.
  • Pirties katilinės kūrikas Kamadžis. Dvasia, panaši į daugiarankį vorą. Dirbdamas pirties katilinėje jis atrodo grūbus ir neišauklėtas, bet yra geros širdies. Kamadžis padeda Šihirai, nes irgi, kaip Šihira, jaučiasi vienišas savo rūsyje.
  • Burtininkė Jubaba. Piktavalė burtininkė, kuri valdo, anot jos žodžiais, „prestižinę“ pirties įstaigą. Svarbiausi jos tikslai yra uždirbti daugiau pinigų ir laikyti kietoje valdžioje pirties darbuotojus. Minima, kad ji, su Haku pagalba, naktimis užsiima „nešvariais darbais“.
  • Burtininkė Zeniba. Jubabos sesuo-dvynė. Ji iš išvaizdos lygiai tokia pati kaip Jubaba ir taip pat turi magiškųjų galių ir moka burti. Tačiau, skirtingai nuo sesers, Zeniba gyvena trobelėje miško pakraštyje. Jai visai nebūdingas sesers godulys ir galios troškimas. Savo burtus ji naudoja geram.
  • Beveidis. Dvasia, kuri gali rodytis arba nesirodyti kitiems, kada panorėjusi. Beveidis neturi balso ir gali kalbėti tik tų dvasių balsu, kuriuos prarija. Pirties gyventojų jis yra laikomas monstru ir neįleidžiamas į pirtį. Ten jis gali patekti tik tuomet, kai kažkas jį pakviečia. Šihirai tai padarius, Beveidis pajunta nenugalimą simpatiją jai, kadangi pats pasaulyje yra vienišas ir neturi draugų.
  • Rin (arba Lin). Dvasia, senai dirbanti Jubabos pirtyje. Ji įkūnija tai, kuo Šihira pavirstu jei užmirštu savo žmogiškąją esybę. Rin labai rūpi pasisekimas pirtyje, auksas ir kitokios pirties darbuotojų ambicijos. Ilgainiui ji pradeda žavėtis Šihiros drąsa ir padeda jai ištrūkti iš Jubabos valdžios.
  • Bo. Jubabos mažametis sūnus. Auga uždarytas Jubabos apartamentuose ir paslėptas nuo aplinkinių, yra aikštingas ir ciniškas. Zenibos paverstas į pelę ir su Šihira pabėgęs iš pirties atranda kitą pasaulį, tampa Šihiros draugu.

Apdovanojimai ir pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. pasirodęs filmas buvo įvertintas daugeliu apdovanojimų:

ir kt.[7]

Nuo pat pasirodymo „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ vertinami geriausiu Hayao Miyazaki filmu.[8] Geriausių visų laikų animacinių filmų sąrašuose 6-ą vietą jam skyrė tinklalapis timeout.com[9], 12-ą – IGN.com [10], 17-ą – Rotten Tomatoes.com [11], 2-ą – totalfilm.com[12]. Tarp geriausių visų laikų filmų ne anglų kalba 10-ą vietą skyrė žurnalas „Empire[13].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Making of Hayao Miyazaki's "Spirited Away" – Part 1 Archyvuota kopija 2009-03-12 iš Wayback Machine projekto.. Jimhillmedia.com.
  2. Herskovitz, Jon (1999-12-15). „'Mononoke' creator Miyazaki toons up pic“. Variety. Suarchyvuota iš originalo 2020-02-24. Nuoroda tikrinta 2020-02-24.
  3. Harding, Daryl. „Demon Slayer: Mugen Train Overtakes Your Name to Become 2nd Highest-Grossing Anime Film of All Time Worldwide“. Crunchyroll (amerikiečių anglų). Suarchyvuota iš originalo 2021-02-15. Nuoroda tikrinta 2021-02-15.
  4. 4,0 4,1 „The 75th Academy Awards (2003)“. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Suarchyvuota iš originalo 2017-11-28. Nuoroda tikrinta 2017-12-01.
  5. http://en.rocketnews24.com/2012/12/18/%E3%80%90photos%E3%80%91-taiwans-jiufen-the-real-world-inspiration-for-studio-ghiblis-spirited-away/ Archyvuota kopija 2013-06-15 iš Archive.is projekto
  6. „Filmo muzikinis takelis Allmusic tinklalapyje“.
  7. „Filmo apdovanojimų sąrašas“.
  8. „Filmo kritikų recenzijos“.
  9. „timeout.com“. Nuoroda tikrinta 2012 m. birželio 24 d..
  10. „ign.com“. Nuoroda tikrinta 2012 m. birželio 24 d..
  11. „rottentomatoes.com“. Nuoroda tikrinta 2012 m. birželio 24 d..
  12. „totalfilm.com“. Nuoroda tikrinta 2012 m. birželio 24 d..
  13. „empireonline.com“. Nuoroda tikrinta 2012 m. birželio 24 d..