Spirgai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Spirgučiai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Spirgučiai
Mamalyga su brinza ir spirgais

Spirgai – stipriai apkepti nedideli lašinių ar taukinės gabalėliai. Kepimo metu didelė taukų dalis išsilydo, tad spirgai, palyginus su pradiniu gabalėliu, yra mažesnio tūrio ir mažiau riebūs.

Kiaulienos spirgai populiarūs beveik visoje Centrinėje ir Rytų Europoje. Jie yra klasikinis komponentas arba ir atskiras patiekalas amerikos pietuose (fried fatback, cracklins).

Valgomi bei vertinami ir kitokie spirgai. Spirginant žąsų riebalinį audinį išsiskiria žąsų taukai, vadinamieji žąstaukiai, o lieka žąsiniai spirgai. Tiek spirgai, tiek žąstaukiai naudojami gaminant kitus patiekalus arba valgomi kaip atskiri patiekalai, tepant juos ant juodos duonos pasūdžius druska. Jautienos lašiniai maistui nėra tinkami. JAV jautienos riebalų atliekos perdirbamos į kurą.

Spirgai skaninami svogūnais, česnakais, pipirais.

Spirgai valgomi kaip atskiras patiekalas su kokiu nors garnyru, bet dažniausiai patiekiami kaip pagardas ar padažas įvairiems patiekalams. Lietuvoje populiaru spirgais užpilti bulvių plokštainį (kugelį), didžkukulius (cepelinus), vėdarus, bulvinius blynus. Su spirgais kepama kiaušinienė, blynai, bulvės ir kitos daržovės.