Sorbų vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sorbų etninė vėliava

Sorbų vėliava - sorbų etnoso vėliava: standartinė trispalvė su vienodo pločio juostomis. Viršuje mėlyna, viduryje - raudona, apačioje - balta. Tai etninė vėliava, ji niekada nereiškė jokio administracinio vieneto.

Sorbų vėliava pirmą kartą paminėta 1842 m. 1848 m. kovo 23 d. Berlyne, slavų atstovų susirinkime, buvo patvirtintas sorbų vėliavos spalvų išdėstymas (mėlyna - raudona - balta), toks, kad skirtųsi nuo kitų slavų tautų vėliavų. 1912 m. buvo sukurta organizacija Lužicos sorbų bundas Domowina, kuri turėjo jungti visas sorbų asociacijas.

Vėliava buvo uždrausta Hitlerio Vokietijoje (nuo 1935 m. iki 1945 m.). Vėliava viešai vėl pasirodė, kai TSRS ir Lenkijos kariuomenė įžengė į Lužicą. Nuo 1945 m. gegužės 17 d. sorbų vėliava buvo ir Domowinos vėliava.

VDR vėliavos įstatymuose sorbų vėliava nebuvo minima. Tačiau Kotbuso ir Drezdeno apygardose, Lužicoje buvo leidžiama sorbų vėliavą naudoti specialiomis progomis, per šventes. VDR prisijungus prie Vokietijos sorbų vėliavos naudojimą reguliuoja Brandenburgo ir Saksonijos konstitucijos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]