Sofena (Romos provincija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Sofena
lot. SOPHENE, gr. Σωφηνή

64 m. pr. m. e. – VII a.
Valstybė Romos imperijos vėliava Romos imperija
Diecezija (nuo IV a.) Ponto diecezija
Administracinis centras Amidas, Arsamosata (nuo IV a.)

Sofena buvo Romos provincija Armėnijoje. Ji maždaug atitiko dabartinės Turkijos provincijas Dijarbakirą ir Eliazihą Turkijos pietryčiuose. Provincija kontroliavo istorinį Sofenos regioną. Nuo IV a. buvo Bizantijos imperijos provincija, kuri buvo vadinama Satrapijomis (lot. Gentes, Satrapiae), vėliau vadinta Ketvirtąja Armėnija (lot. Armenia IV).

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš įsigalint romėnams, šias žemes kontroliavo nepriklausoma Sofenos karalystė, kurią 64 m. pr. m. e. užvaldė Armėnijos karalystė. Nugalėję Armėniją, romėnai atskyrė jos dalį, kurioje ir suformavo Sofenos provinciją. Jos sostine tapo Amidas. I a. provincijoje vyko nuožmūs karai tarp Romos ir Partų imperijos. 114 m. Roma nukariavo visą Armėnijos karalystę ir Sofeną prijungė prie Armėnijos provincijos. Tačiau po 4 m., 118 m., buvo priversta atsisakyti Armėnijos ir vėl atkūrė Sofeną.

Rytinės Romos provincijos apie 400 m.
Satrapijos

Po III a. Diokletiano administracinių reformų Sofenos provincija buvo pervardinta Satrapijomis ir tapo ryčiausia Rytų Romos imperijos provincija, su sostine Arsamosata. Ją sudarė 6 autonominės armėnų kunigaikštystės: Ingilenė, Sofena, Ancitenė, Astianenė, Sofanenė ir Balabitenė. Jų priklausomybė nuo Romos buvo daugiau nominali. Piečiausia Sofenos dalis su Amido miestu buvo atskirta kaip Mesopotamijos provincija.

536 m. Justinianas regione atliko dar eilę administracinių reformų. Per jas Satrapijų provincija buvo pervardinta Armėnija IV. Galutinai provincija panaikinta VII a., ją prijungiant prie Armeniako temos.